Oficiri za vezu nisu ambasadori

Izvor: B92, 03.Jun.2013, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oficiri za vezu nisu ambasadori

Beograd, Priština -- Beograd i Priština 17. juna razmeniće oficire, koji neće imati nikakav diplomatski status, pišu Novosti.

Od zahteva da se otvore posebni kabineti sa timovima, po uzoru na ambasade, Priština je odustala u petak, na poslednjoj rundi pregovora u Briselu, saznaju Novosti.

Srpski oficir za vezu Dejan Pavićević kaže za Novosti da su se tako potpuno stvorili uslovi da on počne da radi u Prištini, a Ljuljzim Peci u Beogradu: "Mi, kao oficiri za vezu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nećemo imati nikakav diplomatski status niti imunitet. Na dužnost nećemo stupiti na osnovu agremana niti ćemo imati bilo kakav diplomatski protokol. Imaćemo obavezno policijsko obezbeđenje, što je potpuno normalno zbog specifičnih odnosa između Srba i Albanaca".

Povodom izjave Edite Tahiri, da će u Beogradu početi da radi "ambasador republike Kosovo", Pavićević nam kaže: "Ja bih mogao sam sebe da nazivam i 'engleskom kraljicom', ali to nije tačno. Oficiri za vezu neće imati nikakvo obeležje niti diplomatsko ovlašćenje koje imaju ambasadori po Bečkoj konvenciji.

Glavni zadatak oficira tokom ove godine biće - praćenje implementacije briselskog sporazuma koji su postigli premijer Ivica Dačić i Hašim Tači: "Ubrzaćemo komunikaciju između Beograda i Prištine i neće se, kao do sada, sve dogovarati uz pomoć mnogo posrednika. Kada dve strane imaju spor moći će brzo i operativno da se reaguje, a ne da moraju da se zakazuju posebni sastanci u Briselu. Jer, ja ću imati stalnu vezu sa Vladom Srbije, a Peci sa privremenim institucijama u Prištini. Moramo prestati da komuniciramo 'gluvim telefonima' , zaključuje Pavićević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.