Oduzeta dozvola Univerzal banci

Izvor: RTS, 31.Jan.2014, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzeta dozvola Univerzal banci

Narodna banka Srbije odlučila da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci a. d. Beograd i imenuje Agenciju za osiguranje depozita za administratora. U prethodnom periodu se finansijsko stanje banke znatno pogoršalo i ugrožena je likvidnost i kontinuitet poslovanja, saopštava NBS.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci a. d. Beograd i imenuje Agenciju za osiguranje depozita za administratora.

Izvršni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u delu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja, saopštila je NBS.

Utvrđeno je, kako se navodi, da se u prethodnom periodu finansijsko stanje Banke znatno pogoršalo i da je Banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, da je ugrožena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

NBS ističe da je ovu odluku donela imajući u vidu da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole za rad Banke, u skladu sa Zakonom o bankama, u cilju zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Agencija za osiguranje depozita će tokom sledeće nedelje preduzeti sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju isplate osiguranih depozita u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita, kaže se u saopštenju NBS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.