Oduzeta dozvola Privrednoj banci Beograd

Izvor: RTS, 26.Okt.2013, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzeta dozvola Privrednoj banci Beograd

U skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije, Izvršni odbor NBS doneo je odluku o oduzimanju dozvole za rad "Privrednoj banci Beograd".

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je odluku o oduzimanju dozvole za rad Privrednoj banci Beograd u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije.

Dozvola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je oduzeta nakon zaključka Vlade Srbije kojim je naloženo "Privrednoj banci Beograd a.d. Beograd", Banci "Poštanska štedionica a.d. Beograd" i Agenciji za osiguranje depozita da zaključe ugovor o preuzimanju dela imovine i obaveza Privredne banke Beograd, navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u delu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja.

Na osnovu konsultacija sa Ministarstvom finansija, omogućeno je i traženje strateškog partnera koji bi obezbedio kontinuitet poslovanja banke, kao jedno od najracionalnijih i najjeftinih rešenja.

U nedostatku strateškog partnera, a zbog kritične potkapitalizovanosti banke i mogućih problema sa likvidnošću,  Izvršni odbor Narodne banke Srbije izrazio je pozitivno mišljenje o preuzimanju dela imovine i obaveza "Privredne banke Beograd",  predloženom od strane Ministarstva finansija, ocenjujući da je takvo rešenje nužno radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije i eliminisanja sistemskih rizika.

Nakon sprovedenog preuzimanja, odlukom Izvršnog odbora "Privrednoj banci Beograd" oduzeta je dozvola za rad i započet je postupak administrativnog upravljanja, nakon čega se otvara stečajni postupak nad ovom bankom.

Narodna banka Srbije preduzela je sve neophodne mere iz svoje nadležnosti da se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša neometano nastave u ponedeljak, 28. oktobra,  prvog radnog dana posle preuzimanja, u Banci "Poštanska štedionica".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.