Izvor: B92, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odsustvo političke volje oko Haga"

Strazbur, Beograd -- Izvestalac Saveta Evrope žali zbog odsustva političke volje da se okonča saradnja s Haškim tribunalom na Balkanu.

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za saradnju bivših jugoslovenskih republika sa Haškim sudom Toni Lojd je, posle posete Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, žali što nema volje za dovođenje pred sud optuženih za ratne zločine, saopšteno je u Strazburu.

Lojd je u svom izveštaju naglasio važnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveobuhvatnog regionalnog sporazuma o ekstradiciji i drugim oblicima saradnje koji bi osigurali da se optuženi za ratne zločine nađu pred sudom.

Takva međunarodna saradnja, ma koliko bila teška, mora biti osigurana, ocenio je Lojd, saopštila je Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Toliko godina posle okončanja ratova na Balkanu samo smo zagrebali površinu dovođenja pred lice pravde optuženih za najprljavije zločine našeg doba. Samo pravda će doneti pomirenje žrtava, zajednica i zemalja, konstantovao je Lojd.

Savet sprema dokumentaciju za Hag

Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom će osloboditi jednog svedoka dužnosti čuvanja tajne u postupcima koji se vode u Hagu.

Savet je saopštio da će dostaviti obimnu dokumentaciju po 10 zahteva tužilaštva Haškog tribunala. Pozitivno je odgovoreno i na 11 zahteva odbrana optuženih, koji su se odnosili na dostavljanje dokumentacije potrebne za pripremu odbrana optuženih pred tribunalom.

Nacionalni savet će nastaviti da blagovremeno odgovara na zahteve Tužilaštva Haškog suda i odbrana optuženih, radi ostvarivanja potpune saradnje i ispunjavanja međunarodno preuzetih obaveza pred tribunalom, kaže se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.