Održana akcija Sat za našu planetu (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2015, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana akcija "Sat za našu planetu" (FOTO)

U Beogradu i širom Srbije večeras je održana akcija "Sat za našu planetu" u okviru globalne akcije tokom koje su na sat vremena bila ugašena svetla kako bi se skrenula pažnja na klimatske promene i prekomerno trošenje ograničenih prirodnih resursa.

Na manifestaciji na Trgu Republike u Beogradu učestvovao je dečiji hor "Kolibri" i predstavljena "izložba u mraku" sa fotografijama koje prikazuju posledice klimatskih promena.

Uz upaljene sveće, svetlo na izložbi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je obezbeđeno i okretanjem pedala na biciklu, koje su, ako su brzo okretane, osvetljavale fotografije.

Pomoćnik sekretara u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Beograda Darinka Radović rekla je novinarima na Trgu Republike da je izuzetno važno što akcija postaje sve masovnija u svetu, ali i u Beogradu i Srbiju.

"To razbija predrasude da delovanje pojedinca nije značajno. Naprotiv, svi po malo, a svi zajedno možemo da doprinesemo ogromnim promenama", uverena je Radović.

Prema njenim rečima, gašenje svetla na najpoznatijim simbolima svetske moći i razvoja govori u prilog tome da je svet moguće ujediniti makar za početak i na taj jedan sat u ocuvanju planete i borbe protiv klimatskih promenama.

"Nadamo se svi da će krajem godine u Parizu države sveta postići konsenzus i dogovor o zajedničkom delovanju protiv klimatskih promena i za očuvanje prirodnih resursa pre svega misleći na sudbinu i budućnost generacija koje dolaze", kaže Radović.

Direktorka Svetskog fonda za prirodu u Srbiji Duška Dimović rekla je da ovogodišnji slogan "Promeni klimatske promene" govori o tome da u toku "Dana za našu planetu" ne samo da se štedi energija nego i promoviše ekološki održivo ponašenje i očuvanje prirodnih resursa.

"Isključi svetlo, osvetli problem, zapravo znači da razmislimo na koji način neodrživo koristimo resurse koji postoje. Ovo je globalna akcija, više od 7.000 gradova u svetu se do sada uključilo i rekordan broj opština u Srbiji - 91 grad i opština u Srbiji", kaže Dimović .

Ona je izrazila zadovoljstvo što akcija u Srbiji ove godine ima više od 433 različitih partnera od nevladinih organizacija, škola i kompanija koje su se uključile i podržale akciju.

Dimović kaže da su posledice klimatskih promena nažalost drastične i da u budućnosti može da se očekuje sve veće ekstremne vremenske prilike, poput poplava i suša.

"Smanjenjem emisije ugljen dioksida u smislu štednje energije i prilagođavanjem na klimatske promene možemo zajedno nešto da uradimo", poručila je Dimović.

Prema njeni rečima, takve akcije su u Srbiji potrebne i neophodno je da ih ima tokom cele godine.

"U Srbiji imamo veliki broj termoelektrana i veliku emisiju ugljen dioksida tako da je cilj smanjiti emisiju ugljen dioksida i više koristiti obnovljive izvore energije, ali na ekološki prihvatljiv način koji ne narušava prirodu preterano", kaže Dimović.

Globalna akcija "Sat za našu planetu" jedna je od najvećih volonterskih akcija i u nju se uključuje više stotina miliona ljudi širom planete.

U Srbiji se akcija "Sat za našu planetu" održava sedmi put, a deveti put u svetu. Ove godine u Nišu, na keju, održana je manifestacija u okviru globalne akcije, a u Novom Sadu biciklistička trka od Limana do Trga slobode.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji održana akcija "sat za našu planetu"

Izvor: Vesti-online.com, 28.Mar.2015

U Beogradu i širom Srbije u ubotu uvečeje održana akcija "Sat za našu planetu" u okviru globalne akcije tokom koje su na sat vremena bila ugašena svetla kako bi se skrenula pažnja na klimatske promene i prekomerno trošenje ograničenih prirodnih resursa...Na manifestaciji na Trgu Republike u Beogradu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.