Odluka o rehabilitaciji Draže 25. I

Izvor: B92, 22.Nov.2012, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o rehabilitaciji Draže 25. I

Beograd -- Završeno ročište o rehabilitaciji komandanta četničkog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Ispred Višeg suda bio lider "Obraza".

Pravna zastupnica Aleksandra Andrić je danas izjavila da se sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića bliži se kraju i da bi konačna odluka trebalo bi da bude doneta nakon ročišta zakazanog za 25. januar.

"Mi nemamo novih dokaza i nakon svedočenja istoričara Branka Latasa i ročišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakazanog za 25. januar očekujemo i konačnu odluku", kazala je Aleksandra Andrić nakon današnjeg ročista i postupka za za rehablitaciju pred višim sudom u Beogradu.

Danas su svedočili istoričari Kosta Nikolić i Veselin Đuretić. Nikolić je izneo stav da Mihailovića, osuđenog 1946. na smrt zbog saradnje s nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu, treba rehabilitovati, uz ocenu da je postupak koji je vođen protiv njega bio politički montiran.

Nikolić je istakao da Mihailoviću nikada nije uručena presuda i da nije imao pravo na valjanu odbranu. On je takođe demantovao tvrdnje da je Mihailović ratni zločinac i precizirao da u procesu nije dokazano da je on bilo koga ubio, a kamoli počinio bilo kakvo masovno istrebljenje.

"U presudi ne piše ni da je je osudjen za izdaju naroda, već za izdaju narodno-oslobodilačke borbe", kazao je Nikolić.

On tvrdi da nema dokaza o tome da je Mihailović sarađivao sa Nemcima, već je, kako navodi, samo želeo da zaštiti civile od stradanja.

"Mihailović i njegova vojska nikada nisu potpisali sporazum sa Nemcima, a Partizani jesu", kazao je Nikolić i precizrao da je i Milovan Đilas bio jedan od potpisnika sporazuma iz 1943. godine, po kojem bi Partizani i Nemci postali saveznici, ako bi se desila Anglo-američka ofanziva na Balkan.

Istoričar, takođe, tvrdi da je Mihailović jedine pregovore sa Nemcima vodio 1941. godine, kada mu je, kao predstavniku legitimne i tada priznate vojske, bilo ponudjeno da se razoruža i preda, što je on odbio.

Nikolić je odbacio tvrdnje da bi rehabilitacija Mihailovića mogla da ugrozi proces evropskih integracija Srbije, pošto postoje i evropske konvencije upućene zemljama koje su se suočavale sa totalitarnim režimima, u kojem se pozivaju na suočavanje sa prošlošću.

Istoricar Veselin Đuretić sudu je predao svoju knjigu "Rehabilitacija generala Draže Mihailovića". On je ocenio da Mihajlović bio predvodnik struje koja je težila zapadu, a da je Josip broz Tito bio druga, avnojevska strana, "velikohrvatska" i "velikoalbanska", koja je, zapravo, razorila srpstvo i jugoslovenstvo. "To su sukobi koji su i danas aktuelni", kazao je Đuretić.

Za vreme rocišta ispred suda se okupilo i oko 15 aktivista sa vidljivim komunističkim obeležjima, a jedna od parola koju su uzvikivali bila je i "Draža, Gotovina- Sluge okupatora".

Osim njih, ispred suda viđeno jei nekoliko osoba sa šubarama s kokardama, među kojima je bio i lider "Obraza" Mladen Obradović.

Podsetimo, Prvi osnovni sud u Beogradu je 5. oktobra proglasio Mihailovića mrtvim i kao datum njegove smrti utvrdio 31. jul 1946. godine. Ta odluka je bila preduslov za okončanje postupka rehabilitacije.

Zahtev za rehabilitaciju su 2006. godine podneli Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije objavljeno gde je streljan i sahranjen. Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIŠI SUD U BEOGRADU: Nastavlja se rehabilitacija Draže Mihailovića

Izvor: Telegraf.rs, 22.Nov.2012

Zahtev za rehabilitaciju Draže su 2006. podneli Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini

Nastavak na Telegraf.rs...

Nastavak procesa za rehabilitaciju Mihailovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2012

BEOGRAD -..Pred Višim sudom u Beogradu danas će bit nastavljen postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Draže Mihailovića...Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je prošle sedmice Mihailovića mrtvim posle gotovo 60 godina, a kao datum...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Istoričar: Rehabilitacija Mihailovića evropska obaveza

Izvor: Blic, 22.Nov.2012

Rehabilitacija đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića ne bi omela Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, već je naša evropska obaveza da se suočimo sa posledicama komunističke diktature, izjavio je danas u beogradskom Višim sudu istoričar Kosta Nikolić u nastavku postupka za rehabilitaciju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.