Odluka o Tročanjiju i Plumb konačna

Izvor: B92, 27.Sep.2019, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odluka o Tročanjiju i Plumb konačna"

Brisel -- Kopredsednica Odbora za pravna pitanja Evropskog parlamenta kaže da je odluka u slučaju kandidata za komesare Lasla Tročanjija i Rovane Plumb ”konačna”.

"Zašto tražite pojašnjenja kada su zaključci Odbora kristalno jasni: konflikti interesa se ne mogu rešiti, a Plumbova i Tročanji nisu u mogućnosti da preuzmu funkcije", poručila je Manon Obri.

Povodom najave predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija da će od Odbora za pravna pitanja zatražiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "pojašnjenje" odluke o supenziji kandidata za komesare za proširenje i transport, Lasla Tročanjija i Rovane Plumb, kopredsedavajuća Odbora iz evropske Levice Manon Obri kaže da odbacije "pritisak" na Odbor za pravna pitanja, kao i mogućnost da se odluka promeni.

"Da li je ovo pokušaj da se ospori odluka koja je doneta u Odboru za pravna pitanja?", navela je Manon Obri u saopštenju.

Ona dodaje da su opcije koje podrazumevaju mogućnost da se "reši konflikt interesa" ili da se "promení resor" komesara Tročanjija i Plumbove već razmotrene u Odboru za pravna pitanja, da se o tome i glasalo, i da to nije prošlo kao moguće rešenje.

Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta juče je zbog konflikta interesa iz dalje procedure suspendovao kandidate za komesare za proširenje i transport, Lasla Tročanjija i Rovanu Plumb.

U Evropskoj komsiji kažu da čekaju obrazloženje ovakve odluke.

Predsednik Evropskog parlameta David Sasoli očekuje da Odbor pismeno dostavi "preporuke" da li je moguće razrešenje konflikta interesa i nastavak procesa imenovanja za mađarskog i rumunskog kandidata ili je u pitanju zaključak da su kandidati "nepodobni" za predložene funkcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.