Odlučeno: Nema ćirilice u Vukovaru

Izvor: B92, 04.Nov.2013, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučeno: Nema ćirilice u Vukovaru

Vukovar/Varaždin -- Gradsko veće grada Vukovara izmenilo statut grada, čime su Vukovar proglasili mestom posebnog pijeteta, čime se odlaže postavljanje dvojezičnih tabli.

Predlog da se Vukovar proglasi za mesto posebnog pijeteta predali su odbornici HDZ-a i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, a taj predlog prošao je gradsku skupštinu. Protiv su bila tri odbornika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), dok je osam odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) bilo uzdržano.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
To znači da će se primena ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru u celosti odložiti dok se za to ne ispune uslovi.

Podsetimo, dvojezične table u Vukovaru odmah nakon postavljanja nasilno su skinute i pored toga što ih je obezbeđivala policija. Štab za odbranu od Vukovara, koji se protivio i protestovao zbog postavljanja tabli s ćiriličnim pismom više dana je protestovao i najavio da će Vukovar biti proglašen za mesto od posebnog pijeteta u kom zapravo neće biti ćiriličnih tabli.

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) u Gradskom veću Vukovara Goran Bošnjak ocenio je danas da je odluka o proglašenju Vukovara gradom posebnog pijeteta samo deklarativna, a izuzimanje dvojezičnosti iz službene upotrebe - protivustavno.

"Proglašavanje Vukovara mestom posebnog pijeteta samo je deklarativno, jer toga nema nigde u zakonu. Isto tako nijedan statut ne može derogirati bilo koji zakon, posebno ne Ustavni zakon (o pravima nacionalnih manjina"), ukazao je Bošnjak na sednici Gradskog veća, preneli su lokalni mediji.

Predsednik Gradskog veća Željko Pinjuh izjavio je da je ugrađivanje "pijeteta" u Statut samo deklarativno i dodao da očekuje da će Sabor doneti posebnu uredbu o proglašenju Vukovara mestom posebnog pijeteta.

On je objasnio da odluka Gradskog veća znači da se dvojezičnost ubuduće neće primenjivati na mestima koja su u nadležnosti grada, dok bi i dalje ostale na zgradama državnim institucijama jer su one u nadležnosti države.

Statut je danas dopunjen članom kojim se područje Vukovara proglašava mestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata, a menja se član o službenom jeziku i pismu, tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično.

Statut grada Vukovara poslednji put je menjan 2009. godine. Tada su za uvođenje dvojezičnosti glasali odbornici HDZ, tadašnjeg HSP i SDSS, dok je SDP bio protiv.

Sa zgrade srpske manjine u Varaždinu skinuta tabla

Sa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine u Varaždinu uklonjena je dvojezična tabla, a varaždinski gradonačelnik Goran Habuš oštro je osudio taj čin i istakao da ne veruje da je to učinio neki Varaždinac.

Tablu, sa latiničnim i ćiriličnim natpisom, nepoznati počinitelj uklonio je u nedelju poslepodne, potvrdila je portparol varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić.

Predsednik Veća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić rekao je agenciji Hina da u Varaždinu dosad nije bilo izgreda usmerenih protiv srpske manjine.

U Veću su zgroženi tim dogadjajem jer, naglasio je, iako u tom gradu Hrvati čine 98 odsto stanovništva, radi se o sredini koja je oduvek smatrana otvorenom i multietničkom.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš danas je rekao novinarima da je neprijatno iznenadjen tim činom.

"Varaždin koji za sebe smatra da je gradjanski, evropski grad, koji poštuje raznolikosti, ne može sebi ovako nešto da dopusti. Oštro osudjujemo ovaj čin i teško mi je da verujem da ga je počinio neko od Varaždinaca", kaže Habuš.

On ne veruje da se "Vukovar preselio u Varaždin", već da je "neko kroz medijsku pompu i sve što se dogadja u Vukovaru, iz obesti, u trenutku slabosti, učinio nešto za šta nema potrebe, bar ne u Varaždinu".

U Varaždinu živi 380 pripadnika srpske nacionalne manjine.

Pre desetak dana i u Osijeku je sa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine skinuta dvojezična tabla, koja je ubrzo ponovo postavljena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vukovar promenio statut, izbacuje se ćirilica

Izvor: Mondo, 04.Nov.2013

Gradsko veće Vukovara izmenilo je Statut grada kojim je Vukovar proglašen mestom posebnog pijeteta. Dvojezična tabla..

Nastavak na Mondo...

PROMENJEN STATUT: Vukovar izbacuje ćirilicu!

Izvor: Telegraf.rs, 04.Nov.2013

Promenu Statuta inicirali su odbornici koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević

Nastavak na Telegraf.rs...

Vukovar bez ćirilice!

Izvor: Večernje novosti, 04.Nov.2013

ZAGREBOD STALNOG DOPISNIKA Gradsko veće Vukovara donelo je odluku o suspenziji dvojezičnosti i proglašenjem grada kao mesta posebnog pijeteta. Po toj odluci sve table u gradu trebale bi biti ispisane samo na latinici i na hrvatskom jeziku, a imena ulica, trgova biće takođe isključivo na latinici....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.