Izvor: B92, 01.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Radaku za Ovčaru

Beograd -- Početak izdvojenog suđenja Saši Radaku za zločin na Ovčari, najavljeno za danas, odloženo je za 7. jul.

Odlaganje suđenja zahtevala je odbrana, koja još nije stigla da prouči sav dokazni materijal. Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu prihvatilo je odlaganje pošto je branilac Dušan Mašić istakao da odbrana i optuženi nisu stigli da prouče izuzetno obiman dokazni materijal na 3.671 strana.

Obraćajući se Sudskom veću kojim predsedava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vesko Krstajić, Radak je istakao da je, posle hapšenja 16. maja u Budvi i dolaska u pritvor Okružnog suda u Beogradu, do danas, uspeo da pročita od materijala iz optužnice podignute 13. aprila, "samo polovinu dokumenata teških oko 35 kilograma", koji ga terete za učešće u likvidaciji 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara.

Radak je okrivljen da je između 20. i 21. novembra 1991, na lokalitetu Grabovo "na oko jedan kilometar od Ovčare u formiranom streljačkom vodu iz vatrenog oružja pucao u zarobljenike i tako ih lišio života, kao i zadnju grupu od desetak zarobljenika ispred hangara na Ovčari". Optužnica tereti Radaka i da je "udarao zarobljenike u špaliru prilikom ulaska u hangar, nanoseći im telesne povrede".

Za zločin na Ovčari, od 4. decembra 2003, sudi se grupi od 16 pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara, ali je Veće za ratne zločine zbog odmaklog procesa odlučilo da se Radaku sudi izdvojeno. Radak se 26. maja pojavio kao svedok na suđenju grupi optuženih "teritorijalaca", ali tada nije pristao da svedoči o događajima na Ovčari, navodeći da će to učiniti na sopstvenom suđenju, pošto iznese svoju odbranu.

Zajednička optužnica za zločin na Ovčari podignuta je 4. decembra 2003. protiv komandanta TO Miroljuba Vujovića i njegovog zamenika Stanka Vujanovića, zbog organizovanja i naređivanja ubistva i mučenja 200 pripadnika hrvatskih oružanih formacija koji su položili oružje pripadnicima JNA. U streljanju ratnih zarobljenika između 20. i 21. novembra 1991. godine na Ovčari, prema optužnici, učestvovali su Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović i Predrag Madžarac. Na osnovu dodatne optužnice podignute 24. maja prošle godine, od 29. jula za taj zločin sudi se i Milanu Lančužaninu, Marku Ljuboji, Predragu Milojeviću, Vuji Zlataru, Goranu Mugoši, Đorđu Šošiću, Miroslavu Đankoviću, Slobodanu Katiću, Nadi Kalabi, Milanu Buliću i Predragu Dragoviću.

Svi optuženi negirali su učešće u zločinu, a Buliću je 15. marta, zbog psihičkih problema počeo zaseban sudski postupak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.