Odloženo suđenje Kaliniću i Simoviću

Izvor: RTS, 01.Jun.2011, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Kaliniću i Simoviću

Suđenje Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću za ubistvo premijera Zorana Đinđića odloženo za 12. septembar. Sud usvojio zahtev Simovića da mu se omogući više vremena da se upozna sa predmetom, a Kalinić odbio da iznese odbranu pre njega.

Pripadnicima "zemunskog kriminalnog klana", Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću odloženo je suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića za 12. septembar pred Specijalnim sudom u Beogradu.

"Nisam kriv i ne priznajem nijedno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delo koje mi se stavlja na teret", rekao je Kalinić i odbio da dalje iznosi odbranu dok to ne učini Simović.

Simović je zatražio više vremena da se upozna sa predmetom u kojem samo transkripti prethodnog suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića sadrže 10.000 stranica.

Sudija Velimir Lazović rekao je da sudu nije jasno zašto je Simoviću u Okružnom zatvoru u Beogradu omogućeno da proučava predmet samo sat do dva dnevno i zašto zatvor ne postupa po naredbama suda.

Sud je odobrio ponavljanje procesa, jer su Simović i Kalinić bili u bekstvu više od sedam godina, i u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.  

Postupci neće biti ponovljeni u slučaju ostalih osuđenih.

"Teoretski, proverava se uloga osuđenih lica u tom događaju. Ukoliko utvrdimo da je njihova uloga bila drugačija od onoga kako je utvrđeno može teoretski da se desi da se promeni pravosnažna presuda, ali kažem samo u odnosu na njih dvojicu", kaže Maja Kovačević, portparolka Specijalnog suda u Beogradu.

Glavni pretres zakazan je za 2. i 3. jun, kada bi Kalinić i Simović trebalo da iznesu odbranu.

U toku suđenja Kalinić i Simović imaće pravo da predlažu dokaze, postavljaju pitanja svedocima i traže eventualno suočavanje.

Ipak, o detaljima, advokati odbrane ne žele da govore pre početka suđenja. Jedan od mogućih scenarija je i ponovno svedočenje Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića i drugih, već osuđenih za ubistvo premijera i mnoga druga krivična dela "zemunskog klana".

Moguće je i saslušanje svedoka saradnika - Ljubiše Buhe, Dejana Milenkovića i Miladina Suvajdžića.

U javnosti se spekulisalo i da bi Kalinić i Simović mogli da dobiju status svedoka saradnika, a stručnjaci ocenjuju da bi to doprinelo otkrivanju političke pozadine ubistva.

"Bilo bi zanimljivo da se utvrdi da li su tu upleteni neki činovnici države ili političke partije, ili neki ljudi koji do sada nisu bili predmet obrade. Osim toga, možda bismo dobili neka znanja o nekim ubistvima koja do sada nisu rešena", rekao je Dobrivoje Radovanović, kriminolog.

Sretko Kalinić i Miloš Simović osuđeni su i zbog mnogih ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv "zemunskog klana" na po 40 godina zatvora, a ponovljeno suđenje za ta krivična dela biće naknadno zakazano.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.