Odložen početak suđenja Stanišiću i Simatoviću

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen početak suđenja Stanišiću i Simatoviću

Početak suđenja bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću odložen za najmanje dve nedelje.

Početak obnovljenog suđenja bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, zakazan za 25. maj, biće odložen za najmanje dve nedelje, saopšteno je na statusnoj konferenciji u Hagu.

Predsedavajući sudija Alfons Orije izjavio je na statusnoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u postupku protiv Stanišića i Simatovića, da je Veće, za sada, odlučilo da odloži postupak za dve sedmice i da će pretpretresna konferencija biti 2. juna, umesto 18. maja, kao što je bilo najavljeno.

To, praktično, znači da će biti odložen i početak suđenja, ali još nije odlučeno do kada.

Stanišić iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao današnjoj statusnoj konferenciji pred Tribunalom, ali je poručio da se odriče prava da prisustvuje toj konferenciji.

Početak suđenja Stanišiću i Simatoviću bio je predviđen za 25. maj, ali je Stanišićeva odbrana prošle sedmice zatražila od Tribunala da odloži početak suđenja za najmanje mesec dana kako bi imala dovoljno vremena da se pripremi za proces.

Predsedavajući sudija je podsetio da sastav veća u predmetu protiv dvojice optuženih još nije konačan i da bi 18. maja trebalo da bude imenovan treći sudija u ovom slučaju.

Stanišić i Simatović, koji su se sa privremene slobode vratili u pritvor Tribunala 4. maja, optuženi su za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Suđenje im je počelo u aprilu prošle godine, ali Stanišić zbog lošeg zdravstvenog stanja - bolesti organa za varenje i depresije - nije bio u stanju da učestvuje u procesu.

Odlukom Žalbenog veća, početak procesa je poništen i Stanišić je lane u junu pušten na privremenu slobodu radi lečenja na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Sud je u međuvremenu, pošto je razmotrio najnovije nalaze dvojice nezavisnih holandskih lekara specijalista, odlučio da je Stanišić psihički i fizički ipak sposoban da učestvuje u procesu, ali da će zbog njegove bolesti suđenje biti održavano samo dva puta sedmično.

Dvojica optuženih su se 4. maja, po nalogu suda, vratila u pritvor Tribunala. Stanišić i Simatović su se u prvom pojavljivanju pred Tribunalom izjasnili da nisu krivi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.