Odložen početak suđenja Florans Artman

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen početak suđenja Florans Artman

Suđenje bivšoj potparolki Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman odloženo je dva dana pre početka procesa, zbog zahteva odbrane da iz sudskog veća budu izuzeta dva člana. Za nepoštovanje Tribunala, predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 evra.

Suđenje bivšoj potparolki tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman, optuženoj za nepoštovanje tog suda, odloženo je samo dva dana pre početka procesa, saopšteno je u Hagu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Suđenje, koje je trebalo da bude održano 5. i 6. februara, odloženo je zbog zahteva odbrane da iz sudskog veća budu izuzeta dva člana, kao i visoki sudski zvaničnik koji je zadužen za ovaj slučaj.

"Uzimajući u obzir da je zahtev podnet samo dva dana pre planiranog početka 5. februara, ne može se očekivati da se o zahtevu odluči do tog datuma", odlučio je sudija Karmel Ađius.

Tribunal je krajem avgusta prošle godine podigao optužnicu protiv Artmanove zbog obelodanjivanja poverljivih informacija sa suđenja bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću.

U optužnici stoji da je Artmanova u svojoj knjizi "Mir i kazna", izdatoj 2007. godine i u autorskom tekstu "Skriveni ključni dokumenti o genocidu", objavljenom u januaru 2008. godine u BiH, obelodanila dve poverljive odluke Žalbenog veća donete u slučaju Milošević.

Artmanova je u knjizi izrazila nezadovoljstvo odlukom Tribunala da uvaži zahtev Srbije da se pojedina dokumenta iz državnih arhiva razmatraju na zatvorenim sednicama.

Florens Artman tvrdi da je Beograd to uradio kako bi kasnije onemogućio upotrebu zapisnika u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog genocida.

Prema mišljenju bivše portparolke, delovi državnih arhiva koji su razmatrani iza zatvorenih vrata u Tribunalu i samim tim ostali nedostupni javnosti, sadrže ključne dokaze o navodnoj odgovornosti Beograda za genocid u Srebrenici.

"Florans Artman je znala da su te informacije poverljive u momentu kada su obelodanjene, da je naloženo da se odluke iz kojih su ove informacije potekle zavedu kao poverljive i da njihovim objavljivanjem otkriva poverljive informacije javnosti", stoji u optužnici.

Artmanova je od 1999. godine do 2006. godine bila portparolka bivšeg glavnog tužioca Karle del Ponte.

Za nepoštovanje Tribunala, predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.