Odložen mir? Kiparski Turci izabrali tvrdolinijaša

Izvor: Southeast European Times, 19.Apr.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen mir? Kiparski Turci izabrali tvrdolinijaša

Derviš Eroglu obećava da će nastaviti razgovore sa kiparskim Grcima, mada je njegov poziv na rešenje koje uključuje dve države Nikozija odlučno odbacila.

19/04/2010

Erol Izmirli za Southeast European Times iz Istanbula -- 19/04/10

Izazivač Derviš Eroglu dobio je nešto više od 50 odsto glasova u nedelju (18. aprila) i postao novi predsednik turskog dela podeljenog ostrva Kipra. Prema Vrhovnom izbornom odboru, Eroglu je dobio 50,3 odsto glasova, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je trenutni predsednik Mehmet Ali Talat ostao iza njega sa 42,8 odsto, kao što je i bilo predviđeno anketama.

Eroglu, bivši premijer severnog dela Kipra, vodi Stranku nacionalnog jedinstva (UBP). On postaje treći predsednik otcepljene države, osnovane posle vojne intervencije Turske 1974, koja je usledila posle državnog udara koji je podržala Atina, sa ciljem da se ostrvo ujedini sa Grčkom.

U svojoj prvoj izjavi posle proglašenja pobede, Eroglu je obećao "tople odnose sa otadžbinom Turskom", rekavši da će nastaviti pregovore sa administracijom kiparskih Grka.

"Da bi se branila prava našeg naroda za pregovaračkim stolom, da bi se postigao častan, održiv sporazum, razgovori će se nastaviti ", rekao je on.

Priznajući poraz u izbornoj trci, Talat je rekao da njegov "san da se konflikt reši i dalje živi … i ja ću davati sve od sebe da osiguram rešenje tokom svog života".

Tokom kampanje Eroglu je oštro kritikovao Talata zbog prihvatanja ideje o jedinstvenom suverenitetu Kipra. Eroglu insistira da svaki sporazum sa kiparskim Grcima treba da bude zasnovan na rešenju koje uključuje dve države sa ravnopravnim suverenim pravima. Kiparski Grci žestoko odbacuju tu ideju.

Portparol kiparske međunarodno priznate vlade rekao je da je izbor Eroglua "negativan razvoj situacije, imajući u vidu stavove koje je gospodin Eroglu izražavao i izražava".

"Ono što je sada važno je da se usredsredimo na osnove ovog razvoja situacije, kako ćemo se nositi sa stvarima i šta će biti naša taktika, kako bi bili u stanju da sprovodimo ciljeve rešenja", rekao je portparol Stefanos Stefanu Kiparskoj radiodifuznoj korporaciji.

Talat i kiparski predsednik Demetris Kristofijas održali su više od 70 rundi sastanaka u proteklih godinu i po dana, povećavajući nade za rešenje do kraja ove godine. Sudbina razgovora imaće značajan uticaj na kandidaturu Turske za prijem u EU; svaki zastoj iskomplikovaće taj put.

Turski predsednik Abdulah Gul čestitao je Erogluu nakon zatvaranja biračkih mesta, rekavši u pisanom saopštenju da očekuje da novi predsednik "uloži [sve] napore da finalizuje pregovore [o ponovnom ujedinjenju]", kao što je činio Talat.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan uputio je sličnu poruku, dodajući da se nada da će razgovori biti uspešno zaključeni do kraja godine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.