Odgovornost za zločin na celom društvu

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornost za zločin na celom društvu

„Povodom smrtnog ishoda u Centru za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici nadležni zdravstveni inspektor je u toku jučerašnjeg dana izvršio inspekcijski nadzor. Kako je počinilac krivičnog dela uhapšen i kako su drugi organi preduzeli radnje iz svoje nadležnosti, ističemo da u navedenom slučaju nema mesta za postupanjem zdravstvenog inspektora”, rekli su juče za „Politiku” nadležni u Ministarstvu zdravlja.

Prošlo je tri dana od ubistva štićenika Nebojše Zarupca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (39), u pomenutom centru, za koje je osumnjičen protojerej Branislav Peranović, ali i dalje se precizno ne može utvrditi ko je bio nadležan za kontrolu ove ustanove, na čijem sajtu piše da radi pod okriljem Eparhije šabačke.

U Ministarstvu zdravlja napominju da se Centar za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici ne nalazi u registru izdatih saglasnosti za obavljanje zdravstvene delatnosti ovog ministarstva.

– Ministarstvo zdravlja nije imalo saznanja o postojanju ovog centra – odgovaraju za naš list nadležni u resornom ministarstvu.

Oni napominju da se lečenje bolesti zavisnosti može obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama državnog ili privatnog sektora, kojima je zdravstvena inspekcija izdala dozvolu za rad. 

– Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja kontroliše sve zdravstvene ustanove i druge oblike zdravstvene službe koje obavljaju zdravstvenu delatnost to jest poseduju dozvolu za obavljanje iste. Kada je u pitanju privatna praksa, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja utvrđuje ispunjenost uslova za početak rada privatne prakse i zdravstvenih ustanova u privatnoj svojini, a inspekcijskim nadzorom, najčešće po prijavama ili saznanjima iz sredstava javnog informisanja, preduzima radnje u slučaju obavljanja zdravstvene delatnosti bez ispunjenosti uslova. Do svake vrste saznanja do kojih dođe, delajući u okviru svojih nadležnosti, zdravstvena inspekcija prosleđuje informacije nadležnim organima – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Inače, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Ministarstvo zdravlja utvrđuje ispunjenost uslova zdravstvenih ustanova kako bi se bavila lečenjem bolesti zavisnosti.

– Pacijenti oboleli od bolesti zavisnosti leče se na psihijatrijskim odeljenjima zdravstvenih ustanova, na primarnom nivou u domovima zdravlja, u Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti u Beogradu, kao i u 7 ustanova u privatnoj praksi – navode u Ministarstvu zdravlja.

Dakle, sve je poprilično jasno. Da bi neko imao kakav god centar za lečenje od bolesti zavisnosti mora da ima saglasnost Ministarstva zdravlja. Ako ga nema ne može da radi. Odnosno može sve dok ga neko ne prijavi, na primer, zdravstvenoj inspekciji. Ako ga niko ne prijavi, ako ga niko ne vidi, čak i kada ima zvanični sajt na internetu, kao u slučaju centra „Sretenje”, može da radi – nezakonito.

I tu je red za pitanje: da li je posao zdravstvenog inspektorata da, između ostalog, gleda sajtove na internetu na kojima se nude razne lekarske, odnosno nadrilekarske usluge. Zdrava logika kaže da je to jedan od poslova inspektorata, ali oni nisu videli sajt „Sretenja”.

Zaštitnik građana Saša Janković podseća povodom ovog slučaja da je pre tri godine, kada je javnost videla snimak na kojem Peranović prebija štićenika Centra za odvikavanje od droge u Crnoj Reci, o čemu je „Politika” juče pisala, reagovao istog dana, tražeći od Ministarstva zdravlja da pošalje inspekciju. Inspekcija je, po njegovim rečima, odmah izašla na teren i utvrđeno je da centar nije prijavljen.

– Odmah sam, iako to nije bila moja nadležnost, jer ja kontrolišem državne organe, podneo krivične prijave protiv počinilaca. One su procesuirane, dve su prihvaćene, a za šest, tužilaštvo nije našlo elemente krivičnog gonjenja – kaže Janković.

U slučaju ubistva u Jadranskoj Lešnici nije odgovornost samo na nadležnima već i na celom društvu, objašnjava ombudsman, jer i građani, kada primete da neko deluje neprijavljeno, treba da reaguju.

– U slučaju „Crne Reke” postojao je i strah meštana koji nisu želeli da se mešaju. I roditelji moraju dobro da se raspitaju kome poveravaju decu, a pitanje je i da li je država organizovala dovoljno mesta za lečenje zavisnika od droge – ističe Janković.

----------------------------------------------

Peranoviću zabranjeno sveštenodejstvo

Episkop šabački Lavrentije stavio je protojereja Branislava Peranovića pod privremenu zabranu sveštenodejstva, navode u Eparhiji šabačkoj, „zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo”. Eparhijskom crkvenom sudu stavljeno je u dužnost da prati tok krivičnog postupka i preduzme odgovarajuće mere u svojoj nadležnosti prema svojim ovlašćenjima.

J. Č.

D. Ivanović

objavljeno: 09.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.