Odbornicima kazne za kočenje skupštine

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2015, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornicima kazne za kočenje skupštine

BANJALUKA - Novi zakon o lokalnim upravama i samoupravama, koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, mogao bi da donese velike promjene.

Naime, prema riječima učesnika konferencije predsjednika i sekretara skupština opština i gradova u RS, održane danas, odbornicima će biti propisane kazne, sankcije pa čak i mogućnost raspuštanja čitavog saziva ukoliko neopravdano budu kočili rad skupštine ili trošili sredstva iz budžeta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
"Trenutno ne postoji balans odgovornosti između odbornika i načelnika opština, pa je tako moguće pokrenuti proceduru opoziva načelnika, ali ne i utvrditi odgovornost odbornika za progrešnu procjenu i trošenje novca u slučaju organizovanja opoziva u kojem načelnik ponovo dobije podršku građana. Slične situacije imamo i kada odbornici koče usvajanje budžeta. Naravno da treba da utiču i mijenjaju, ali ga na kraju moraju usvojiti",  rekla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, pred početak treće konferencije predsjednika i sekretara skupština opština i gradova u RS.

Ona je naglasila da postoje i druge stvari koje treba riješiti te kako imamo dio lokalnih zajednica koje uopšte ne funkcionišu. Takođe, istakla je jednu opciju koja će zabrinuti odbornike.

"Raspravljaćemo i o opciji raspuštanja lokalnih parlamenata kako se ne bi dešavalo da u 'talačkoj krizi' drže cijele lokalne zajednice i privredu. Investitor dođe spreman da uloži u pokretanje posla, sve se završi, samo oni ne daju saglasnost, i ko tu na kraju ispašta osim građana", istakla je Rešićeva.

S ministarkom Rešić se složio i Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

"U novom zakonu o lokalnoj samoupravi treba povećati odgovornost odbornika u parlamentima, te načelnika i gradonačelnika kako bi se preduprijedile situacije u kojima pojedine lokalne zajednice ne mogu usvojiti ni budžet", rekao je Mićić.

Jedan od načelnika koji je ostao na vlasti i poslije izbora o njegovoj smjeni Dalibor Vučanović, načelnik Kotor Varoša, rekao je kako je ovo pravi potez.

"Kao da su pročitali moje misli, to je pravi potez. Treba svi zajedno da snosimo odgovornost, da imamo kontrolu i svi treba da imamo određene sankcije. Mi smo potrošili nekih 30.000 KM za izbore na kojima su mi građani ponovo ukazali povjerenje, i šta ćemo sada? Pare su potrošene, ništa se nije promijenilo, a niko neće odgovarati za to", izjavio je Vučanović.

Na konferenciji predsjednika i sekretara skupština opština i gradova u RS su još, između ostalog, učestvovali i Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, te Tanja Holštajn, voditelj Sekcije za demokratsko upravljanje pri Misiji OEBS-a u BiH.

Holštajnova je istakla kako je današnjoj konferencija pružila priliku predsjednicima i sekretarima skupštine opština i gradova da artikulišu interese svojih lokalnih zajednica u pogledu ključnih pitanja u vezi sa izbornim zakonodavstvom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Konferencija je počela minutom ćutanja za stradale u terorističkim napadima u Parizu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.