Odbijamo da budemo zastrašeni ruskom taktikom prepadanja

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 11:25

"Odbijamo da budemo zastrašeni ruskom taktikom prepadanja"

Premijerka Estonije Kaja Kalas izjavila da je odluka Rusije da za njom raspiše poternicu nije ništa iznenađujuće i dodala da je to neće zastrašiti.

"To je njihova (ruska) poznata taktika zastrašivanja", rekla je ona u izjavi za podgorički list Pobjeda, pošto je Rusija za premijerkom raspisala poternicu.

Kaja Kalas se na poternici Rusije prošle sedmice našla zbog demontaže spomenika sovjetskih vojnika. Pored nje, Rusija je na listu traženih osoba stavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i državnog sekretara Estonije Tajmara Peterkopa i litvanskog ministra kulture Simonasa Kajrisa.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je tada saopštilo da je "to samo početak".

Kalas je u izjavi za Pobjedu kazala da Estonija i ona ostaju nepokolebljivi u politici podržavanja Ukrajine, borbe protiv ruske propagande i jačanja evropske odbrane.

"Rusija može da veruje da će izdavanje fiktivnog naloga za hapšenje ućutkati Estoniju. Odbijam da me ućutkaju, nastaviću da glasno podržavam Ukrajinu i zalažem se za jačanje evropske odbrane", rekla je ona.

Premijerka Estonije je dodala da je Rusija tokom istorije krila svoje represivne akcije pod maskom "sprovođenja zakona".

"To mi je već poznato - moja baka i majka su jednom bile deportovane u Sibir, a KGB (sovjetska tajna služba) je bio taj koji je izdao fabrikovane naloge za hapšenje", kazala je Kalas.

Prema njenim rečima, kriminalni alat ruskog režima se nije promenio.

"Odbijamo da budemo zastrašeni ruskom taktikom prepadanja", rekla je premijerka Estonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.