Odalović: Srbija prvi put razgovarala sama sa sobom o Kosovu

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2018, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Srbija prvi put razgovarala sama sa sobom o Kosovu

Govoreći o novoj rundi dijaloga u Briselu, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocenio je u Novom danu da veruje da će dijalog početi malo ozbiljnije da se odvija, ali da su potrebne dve strane, kao i da je Srbija spremna.

"Priština je ta koja očigledno nema jasne signale kako da vodi dijalog. Neka oni to urede, vrata su otvorena za dijalog, samo da definišu platformu i usaglase unutrašnje stavove. Beograd je taj koji hoće da se poštuje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ono što je dogovoreno. ZSO je važan preduslov, jer je obaveza koja pet godina nije ispunjena", izjavio je Odalović.

Govoreći o Samitu u Londonu, rekao je da je ovo peti koji je održan.

"Berlinski proces je nešto što je prepoznato kao model da zemlje Zapadnog Balkana budu integrisane u EU, a Srbija ide svojim putem i tu nema ni problema, ni dilema", rekao je Odalović.

Dodao je da su usvojene neke deklaracije koje treba da reše pitanja koja su nasleđe prošlosti, koja opterećuju čitav region.

"Na primer, Deklaracija o ratnim zločinima. Osvrt na sve što se dešavalo, poruka da to treba da se okonča, da se odgovorni obeleže, označe, da se razume poruka", rekao je.

Istakao je da je ocenjeno da je zajednička bezbednost nešto što je veoma važno, na čemu se radi, borba protiv organizovanog kriminala, trgovine drogom, terorizma, kao i da Zapadni Balkan treba da bude uređen po standardima EU.

Govoreći o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine koja će biti održana u Briselu 18. jula, rekao je da će se Beograd držati onoga što je dug briselskog sporazuma.

"Mislim da je to pošteno. U šest tačaka je rečeno šta će biti ZSO, a svih ostalih 8, 9 tačaka je nešto što bi trebalo direktno trebalo da proističe iz implementacije prve tačke. Da se nađe mehanizam koji bi odgovarao i Srbima i Albancima, o pitanjima lokalnog karaktera", kaže on.

Dodao je da je to "nešto na čemu će insistirati naša strana".

"Sa druge strane imamo Prištinu, ne znamo šta će se desiti. Imamo poruke otuda da će ZSO biti kao udruženje pčelara, da ne bude da omalovažavam ta udruženja, ali ako je tako, onda je besmisleno sve. Srbi su ušli u policijske službe, pravosudne, izašli na izbore, uredili slobode kretanja... Sve je to Srbija uradila, Priština nije uradila ništa. Sada čekamo neki dokument za koji, u ovakvoj političkoj klimi kakva je u Prištini trenutno, ne znamo šta ćemo dobiti", smatra Odalović.

"Ako je uslov Prištine da Srbija prizna Kosovo, o čemu pregovaramo onda, zašto je proces započet? Da normalizujemo odnose", kaže on.

Kaže da je "prosta stvar", da Priština kaže šta je uradila.

"Ja sam sad rekao šta je Srbija uradila, neka kažu jednu radnju, jedno činjenje. Oni i dalje stoje na istoj poziciji", kaže on.

Ističe da mu je žao što Evropska komisija nije napravila analizu, da se kaže šta je urađeno, a šta nije.

"Naša crvena linija će biti da nećemo priznati Kosovo, njihova je da priznamo Kosovo. Nema kompromisa ako se ovako postavi", kaže on, dodajući da treba da se razgovara o mogućim rešenjima.

Ističe da je Srbija "prvi put razgovarala sama sa sobom oko Kosova".

"Imamo određene okvire, izaći ćemo sa određenom platformom. Razgovara se, izvesno je da je priznanje nezavisnosti isključena mogućnost, o tome nema šta da se razgovara", kaže on.

Dodaje da budućnost nije budućnost u kojoj ćemo razgovarati o ratovima, o sukobima, nego o povezanosti, mogućnostima za mlade ljude.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Odalović: Verujem da će dijalog početi malo ozbiljnije da se odvija

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2018

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović bio je gost Novog dana. Pogledajte snimak:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.