Odalović: Srbija neće uzvratiti istom merom

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Srbija neće uzvratiti istom merom

Na vest o zabrani ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru, generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da Srbija neće uzvratiti istom merom.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović poručuje da Srbija sigurno ne bi sebi dozvolila da takvu meru primeni – uspostavi reciprocitet.

"To je jednostrana odluka, koja nije dobra. Mislim da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o tome razgovarati na drugim nivoima, ne bi trebalo da bude nešto što će da kvari naše buduće odnose", dodaje Odalović.
Odalović kaže i da su svi u Srbiji neprijatno iznenađeni odlukom Crne Gore, jer misli da je to učinila "ničim izazvana" i da je to primer loše prakse.
"U toj državi smo živeli zajedno skoro devedeset godina, prošli dva zajednička rata. Bilo kakve odluke ove vrste, i ljude koji su akademici i najuglednije ličnosti, na takav način zaustaviti, isključiti i zabraniti im ulazak, nije dobro ni za ukupne odnose", smatra Odalović.
Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je da je sa nevericom koju je pratilo ogorčenje primila vest da je grupi građana Srbije, među kojima je i njen akademik Matija Bećković, zabranjen ulaz u Crnu Goru.
Vlada Crne Gore ranije je saopštila da nema listu nepoželjnih, ali da ima obavezu da štiti zemlju od nedobronamernih pojedinaca.
"Stalna obaveza službi bezbednosti je izrada bezbednosnih procena u vezi s pojedinim događajima i delovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbednost", rečeno je u saopštenju vlade u Podgorici.
Podgorički mediji objavili su da je crnogorska Uprava policije pored Bećkovića zabranila ulazak u Crnu Goru istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću.
Bećković je prokomentarisao za RTS rešenje crnogorske policije kojim mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru, rekavši da mu "vrlo imponuje da jednoj članici NATO pakta može bezbednost da ugrozi jedan pesnik".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.