Od turizma više od milijardu dolara?

Izvor: RTS, 26.Jun.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od turizma više od milijardu dolara?

Turizam je prošle godine budžetu Srbije doneo rekordnih milijardu i 52 miliona dolara. Ove godine se očekuje povećanje prihoda do 15 odsto. I sve to u situaciji u kojoj se od turizma malo očekuje, a još manje mu se pomaže.

I najveći domaći skeptici sada priznaju da turizam ima šansu. Retko koja domaća privredna grana beleži rast, a turizam to čini godinama.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je ideja da se Srbija pozicionira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao turistička destinacija i da je neophodno shvatiti da turizam nije trošak kako se često kod nas misli.

Prema njegovim rečima, turizam je investicija, nešto što može da doprinese rastu BDP-a, i posredno utiče na razvoj trgovine, poljoprivrede, telekomunikacija i drugih oblasti.

U moru domaćih turističkih agencija, samo njih nekoliko se bavi dovođenjem stranih gostiju u zemlju. Takve agencije očekuju podršku države.

"To je onaj turizam koji dovodi strance koji ostavljaju valutu u zemlji, gde se plaća taksa i na čemu država zarađuje", kaže Mirjana Ljubinković iz "Glob Metropoliten tursa".

Srbija ima turista tokom cele godine, ali ipak najviše leti, pre svega, zbog muzičkih festivala.

"Velikom broju letnjih festivala pridružuje se i festival na Zlatiboru krajem jula, "Hilz ap", koji će takođe uticati na povećanje broja turista", rekla je Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Svake godine sve više je i međunarodnih kongresa, ove čak 60.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže da se tu krije i odgovor na pitanje da li će ovo biti rekordna turistička godina. "Ja se ne nadam, ja znam da će to biti", rekao je Popović.

Naši turistički poslenici se bore i za svakog domaćeg gosta, jer mladi, nažalost, slabo poznaju svoju zemlju.

"I ja nisam dobro poznavao zemlju, ali poslednjih godina se organizujem sa društvom, pa iznajmimo mini-bus pa krenemo na put kao ekskurzija. Stvarno ima mnogo lepih mesta u Srbiji", rekao je Nenad Okanović, promoter kampanje Dobro došli u Srbiju - osmeh gostoprimstva.

Ministarstvu prosvete se preporučuje da više ekskurzija organizuje u zemlji. Mladi će tako bolje upoznati Srbiju, a novac za putovanje će umesto tuđih, puniti domaći budžet.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.