Od sutra u Vojsci Srbije ponovo sveštenici

Izvor: Blic, 31.Jul.2013, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra u Vojsci Srbije ponovo sveštenici

U Vosci Srbije od sutra će, posle više od sedam decenija, ponovo biti raspoređeni vojni sveštenici - osam pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i kapelan.

Njima su danas u Upravi Generalštaba Vojske Srbije za ljudske resurse na svečanosti pročitani ukazi o postavljanju na dužnosti oficira verske službe.

Pukovnik Milan Aksić istakao je da, posle više od sedam decenija, Vojska Srbije dobija oficire verske službe, ostvarujući tako ustavno pravo pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naše vojske na slobodu veroispovesti.

Od sutra zvanično postajete oficiri Vojske Srbije, što znači da ćete morati da se ponašate kao oficiri, i da poštujete kodeks časti naše vojske, istakao je Aksić.

Svečanosti su prisustvovali i vladika Porfirije i nadbiskup Stanislav Hočevar, navela je Vojska Srbije u saopstenju na svom sajtu.

U Generalštab Vojske Srbije biće raspoređeni pravoslavni sveštenik, kapelan i imam, dok će po jedan pravoslavni sveštenik biti na vojnoj akademiji i Vojno medicinskoj akademiji.

Petorica pravoslavnih sveštenika biće raspoređeni u jedinicama Vojske Srbije.

Vojni sveštenici - oficiri, neće nositi i upotrebljavati oružje, niti će moći da komanduju.

Na 100 do 500 pripadnika jedne verske zajednice u sistemu odbrane planirano je da bude zaposlen jedan sveštenik, da dva dolaze na 500 do 1.000 pripadnika, a na svakih sledećih 1.000 pripadnika Vojske po jedan oficir verske službe.

Vojni sveštenici će imati duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju, biće savetnici komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok će u kanonskom pogledu odgovarati svojoj crkvi.

Nosiće odeću veroispovesti kojoj pripadaju samo tokom obavljanja bogoslužbene delatnosti, dok će u ostalim prilikama nositi uniformu Vojske Srbije na kojoj će biti istaknuto obeležje veroispovesti.

Svi kandidati za vojnog sveštnika morali su, prilikom konkurisanja, da imaju pozitivan stav tradicionalne crkve, odnosno verske zajednice kojoj pripadaju o ispunjavanju uslova za vojnog sveštenika, odnosno verskog službenika sa kanonskog ili šerijatskog osnova.

Vojni sveštenici u srpskoj vojsci imaju dugu tradiciju. Do 1918. u vojsci Kraljevine Srbije u sastavu štaba komande postojao je vojni prota, a bili su raspoređeni u štabovima divizijskih komandi i u štabovima aktivnih pukova.

Posle Prvog svetskog rata u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pri Ministarstvu vojnom i mornarici, postojalo je telo koje je rukovodilo sveštenickom strukom, a u njemu su bili po jedan vojni sveštenik prve klase za pravoslavnu, rimokatolicku i muslimansku veroispovest.

Vrhovni vojni sveštenik (referent) za pravoslavnu veru potpadao je pod crkvenu jurisdikciju srpskog patrijarha, za vojnike bogosluženja su održavana u kapelama i crkvama u krugu vojnih objekata, a tamo gde ih nije bilo, u lokalnim verskim objektima.

Ideja o ponovnom uvođenju verske službe u srpsku vojsku datira iz 2000. na osnovu iskustava stranih armija i srpske tradicije, što je podrazumevalo i prisustvo sveštenika u kasarnama i obezbedivanje posebnog prostora za upražnjavanje verskih potreba vojnika svih nacionalnosti.

Usvajanjem Zakona o Vojsci Srbije decembra 2007. stvoreni su uslovi da se i u srpskim oružanim snagama organizuju verske službe, a tu nameru podržale su sve tradicionalne crkve i verske zajednice.

Vlada Srbije je 24. marta 2011. usvojila Uredbu o vršenju verske službe u oružnim snagama, a potom je Ministarstvo odbrane potpisalo sporazume sa predstavnicima sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sveštenici u Vojsci Srbije posle 70 godina

Izvor: Radio 021, 31.Jul.2013

U Vojsci Srbije od sutra će, posle više od sedam decenija, ponovo biti raspoređeni vojni sveštenici - osam pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i kapelan.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.