Od stotina hiljada do jednog lica: Ovo su prosečne devojke

Izvor: Blic, 29.Sep.2013, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od stotina hiljada do jednog lica: Ovo su prosečne devojke

Eksperimentalni psiholozi sa Univerziteta u Glazgovu u Škotskoj fotografisali su žene 41 nacionalnosti i spajali stotine slika koristeći oči kao centralne tačke. Tako su dobili portrete prosečne devojke iz svakog od tih naroda.

Ovaj neobični eksperiment koji se naziva kompozitno portretisanje nije baš neka novost pošto ga je 80-ih godina 19. veka primenjivao ser Frensis Galton, antropolog i rođak Čarlsa Darvina. Međutim, za razliku od Galtona koji je crteže devojaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postavljao u providnim slojevima i tako dobijao prosečan izgled, moderni naučnici su na raspolaganju imali sve prednosti kompjutera i digitalnih tehnologija.

Ovaj projekat je bio inspirisan radom južnoafričkog fotografa koji koristi umetničko ime Majk Majk i koji je pre nekoliko godina postavio sajt na internetu nazvan „Lice budućnosti“. On je tada kompilirao kolekciju ljudskih lica iz raznoraznih gradova sveta koja je uslikao kada je studirao na Univerzitetu Goldsmit u Londonu.

- Dok sam se vozio metroom, intrigirala me ogromna različitih nacionalnosti - Somalijaca, Indusa, Amerikanaca, Zimbabveanaca, Skandinavaca i stotina drugih koji su pokušavali da pronađu svoje mesto u toj metropoli - kaže fotograf.

Tehnika koju je započeo ser Galton korišćena je na razne načine i pre nego što su je sada u modernoj verziji obnovili škotski naučnici, a namera joj je pre svega bila proučavanje atraktivnosti, odnosno načina na koji različiti ljudi percepiraju lepotu.

Britanski tabloid „Dejli mejl“ piše da su rezultati takvih istraživanja izazivali kontroverze, pošto su mnogi tvrdili da nalazi takvih studija ne odražavaju stvarnost, pogotovo zato što su sva „uobičajena“ lica lepa. U slučaju najnovijeg eksperimenta mnogi su iznenađeni time što sve devojke deluju kao da su u ranim dvadesetim, što nije srednje doba kod svih nacionalnosti.

Jedna od primećenih nelogičnosti je i to što većina „prosečnih“ devojaka ima svetlobraon boju kose, što se može objasniti time da je plava kosa nestala u preklapanjima sa tamnijim tonovima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Eksperiment: Ovo je lice prosečne Srpkinje

Izvor: Blic, 29.Sep.2013

Psiholozi sa Univerziteta u Glazgovu u Škotskoj fotografisali su žene 41 nacionalnosti i spajali stotine slika koristeći oči kao centralne tačke. Tako su dobili portrete prosečne devojke iz svakog od tih naroda. Klikni za uvećanje (+)..Ovaj neobični eksperiment koji se naziva kompozitno portretisanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.