Od sjaja do očaja; dve nesreće su bile previše - katastrofa VIDEO

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 17:23

Od sjaja do očaja; dve nesreće su bile previše - katastrofa VIDEO

Puket -- Nekada zemlja osmeha, danas zemlja u kojoj se problemi smenjuju. Početak pandemije prošle godine za Tajland se činio katastrofalnim.

Zemlja se odmah zatvorila za turiste i strance, što je ekonomski uništilo mnoga ostrva i gradove, a samim tim i čitavu državu. Osiromašeni ljudi izašli su na ulice u znak protesta protiv političke elite, ali je premijer Praiut odgovorio nasiljem.

Godinu dana, odgovor premijera/generala bio je da štiti zemlju od kovida, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je nakon aprila ove godine ostao bez tog argumenta. Treći talas koronavirusa potpuno je poharao Tajland, bilo je više od 20.000 novih infekcija dnevno, uvedena su stroga ograničenja, a kao "šlag na tortu" došao je potpuni fijasko sa programom vakcinacije.

U međuvremenu, Tajland je odlučio da se delimično otvori za turiste (vakcinisani stranci mogu na ostrvo Puket bez karantina), vakcinacija se ubrzala, političko rukovodstvo se odbranilo od napada, ali sada je u prvi plan izašao novi problem - poplave.

Tropska oluja Dianmu izazvala je poplave u 30 provincija, a najteže je pogođen centralni region kraljevstva, saopštilo je Tajlandsko odeljenje za sprečavanje i ublažavanje katastrofa. U samom Bangkoku poplavljeno je 70.000 domova, a šest osoba je poginulo u sjevernim i centralnim provincijama, piše MSN.

Nivo reke Čao Praja, koja protiče kroz Bangkok, stalno raste kako vlasti ispuštaju vodu iz brana dalje uzvodno.

Vojnici su u utorak postavili barijere i vreće sa peskom kako bi zaštitili drevne arheološke ruševine i znamenitosti, kao i naselja u staroj prestonici Ajutaji, oko 60 kilometara severno od Bangkoka.

Vlasti se i dalje nadaju da će Bangkok izbeći ponavljanje katastrofalne sezone monsuna 2011. godine, kada je doživeo najveću poplavu u poslednjih nekoliko decenija - petina grada bila je pod vodom, a poginulo je više od 500 ljudi.

Gradska uprava Bangkoka kaže da pomno prati nivo vode Čao Praje i da ima spremne pumpe za vodu i vreće sa peskom.

"Upozorićemo ljude ako postoji znak da nivo vode raste", rekao je u utorak guverner Bangkoka Asvin Kvanmuang, piše MSN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.