Od požara čuva 119 naselja

Izvor: Blic, 19.Jun.2009, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od požara čuva 119 naselja

Sremska Mitrovica - Vladimira Plemića, komandanta Sremskog vatrogasno-spasilačkog bataljona, Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je za najboljeg vatrogasca Srbije. Ovaj Mitrovčanin, sa stotinu vatrogasaca iz svog bataljona, već 22 godine sa uspehom gasi požare u Sremu i širom Srbije.



- Čast mi je što sam dobio ovo priznanje, koje je zaslužio ceo moj bataljon - priča Vladimir Plemić, omiljen među kolegama.

Sremski vatrogasni bataljon sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šest jedinica od požara na 3.490 kvadratnih kilometara, čuva 119 naseljenih mesta sa 340.000 stanovnika, 70.000 hektara šume, autoput Beograd-Šid i Novi Sad-Beograd u dužini od 125 kilometara, put M-21 Novi Sad-Ruma-Šaba. U njihovom delokrugu je 127 kilometara pruge i 142 kilometra tokova Save, Bosuta i Dunava.

Plemić kaže da svoj poziv nikako ne bi menjao, te da sebe ne može da zamisliti u nekoj drugoj životnoj ulozi. Pune 22 godine nosi vatrogasno odelo i opremu tešku 50 kilograma. Mada ima ogromno iskustvo i priličnu dozu rutine, teško mu pada izvlačenje žrtava iz havarisanih vozila.

- Najstresnije su tehničke intervencije u saobraćaju. Video sam mnogo užasa, ali na ljudsku nesreću nisam oguglao. Ne mogu da spavam danima posle intervencija kada vadimo raspolovljena ljudska tela, spržene na električarim dalekovodima, smrskane u liftovima. Sveža mi je scena od pre mesec dana kod Šašinaca. Iz slupanog automobila smo izvlačili mrtvog mladića, dok je njegov otac to nemoćno gledao i urlikao od tuge - seća se Plemić.

Stevan Pejić, šef odseka za zaštitu i spasavanje, kaže da je Plemić rođeni vođa koji u vatru uleće prvi. Tako je bilo i zimus, prilikom gašenja Drvnog kombinata u Sremskoj Mitrovici, ili gašenja lozničke „Viskoze", kada je na zahtev MUP predvodio vatrogasne jedinice cele Srbije.

- Podaci iz knjige požara govore da je ove godine smanjen broj požara na otvorenim površinama, ali su učestali požari na građevinskim objektima zbog nepažnje stanara i dotrajalih instalacija. Do sada je uspešno ugašeno 395 požara širom Srema - kaže Plemić.

Sremski vatrogasci velike teškoće imaju sa starim vozilima. Poseduju 41, a od njih su ispravna 34. Samo se jedno sa hidrauličnom platformom može koristiti na visini. Novo vozilo košta 200.000 do 300.000 evra, a hidraulične lestve, koje su im preko potrebne, koštaju čak milion evra.

Požari na strnjikama

- Ovih dana očekujemo požare koji nastaju posle paljenja strnjika. Sremske seljake ne možeš odvići te loše navike. Velike štete pričinjavaju i stočari, koji pale pašnjake na Fruškoj gori, ne bi se stara trava zamenila novom - kaže Plemić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.