Od ponedeljka dodeljivanje ovogodišnjih Nobelovih nagrada

Izvor: Blic, 05.Okt.2013, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ponedeljka dodeljivanje ovogodišnjih Nobelovih nagrada

Stokholm - Objavljivanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu u ponedeljak, 7. oktobra, u Stokholmu počinje dodela ovogodišnjih Nobelovih nagrada.

Nakon Nobela za medicinu, u Stokholmu će u utorak biti poznat dobitnik te prestižne nagrade za fiziku, u sredu za hemiju, a 14. oktobra za ekonomiju.

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir biće objavljeno u petak, 11. oktobra, u Oslu, dok će Švedska akademija naknadno odrediti datum objavljivanja dobitnika Nobelove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nagrade za književnost. Nobelove nagrade će biti dodeljene od 5. do 13. decembra na svečanostima u Stokholmu i Oslu.

Javnost se i ove godine najviše interesuje za to ko će biti dobitnici nagrade za mir i za književnost.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobel je u Parizu 1895, godinu dana pred smrt, u svoj testament uneo želju da se osnuje Nobelov fond iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima.

Fond je iznosio oko 31,5 miliona švedskih kruna, što bi danas imalo vrednost od oko 1,5 milijarde kruna (175 miliona evra). Od kamate na tu sumu svake godine se izdvaja novac za one koji su najviše doprineli covečanstvu.

Po Nobelovoj želji, nagrade se dodeljuju u više različitih disciplina: za dostignuća u oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, kao i za dostignuća u oblasti mira.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine medju kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Povodom svoje 300. godišnice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zanimljivosti o Nobelovoj nagradi

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2013

Objavljivanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu u ponedeljak, 7. oktobra, u Stokholmu počinje dodela ovogodišnjih Nobelovih nagrada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.