Od početka godine 12.374 migranta u Srbiji

Izvor: B92, 19.Nov.2019, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od početka godine 12.374 migranta u Srbiji

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je da je ove godine na teritoriji Srbije otkriveno 12.374 migranta.

Od tog broja njih 11.249 izrazilo je nameru da zatraži azil, dok su prekršajne prijave podnete protiv 1.125 lica, navodi se u saopštenju kabineta ministra unutrašnjih poslova.

Popović Ivković je rekla i da je u istom periodu, u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, ukupno sprečeno oko 17.050 osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od čega je 4.461 osoba uhvaćeno u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, dok je 12.590 osoba odustalo nakon uočavanja granične patrole.

Ona je navela i da su u prvih deset meseci ove godine policijski službenici podneli 140 krivičnih prijava protiv 172 lica zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kao i da se u Srbiji trenutno nalazi oko 4.000 migranata.

"Srbija će i u narednom periodu biti pouzdan i kredibilan partner Evropskoj uniji kada je reč o rešavanju problema migracija. Upravljanje migracijama je na samom vrhu agende Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Naša zemlja vodeći računa o sopstvenim granicama, ujedno brani i spoljne granice Evropske unije, a poseban akcenat stavlja i na sprečavanje krijumčarenja migranata i njihove radne eksploatacije" navela je Popović Ivković.

Ona je naglasila da u prethodnom periodu Republika Srbija nije imala migratorni pritisak koji se može uporediti sa periodom kada je kriza bila na vrhuncu i kada je više od milion migranata prošlo kroz našu zemlju.

"U ovoj godini uspostavili smo dva nova prihvatna centra u Dimitrovgradu i Plandištu, čime je prihvatni kapacitet povećan za 200 mesta", navela je Popović Ivković.

Кako je istakla Popović Ivković, jedan od prioriteta u narednom periodu biće i implementacija i radnog angažmana koji definiše niz dodatnih aktivnosti koje se zajednički sprovode u oblasti granične kontrole.

"Reforme koje sprovodimo nisu samo u cilju našeg priključenja evropskoj porodici, već i da bismo stvorili još uređeniju i moderniju državu kakvu naši građani zaslužuju", rekla je Popović Ivković.

Ona je dodala da Republika Srbija, nastojeći da postane deo sistema Evropske unije, već sada razmišlja o organizacionim reformama.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da u narednom periodu izvrši dodatno jačanje granične policije i njihovih kadrovskih kapaciteta. Segment kome posvećujemo veliku pažnju je i rekonstrukcija i modernizacija graničnih prelaza u cilju povećane bezbednosti, kao i samog nadzora državne granice", rekla je Popović Ivković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U borbi protiv terorizma važna i borba protiv finansiranja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas na Ministarskom forumu u Skoplju da je za suprotstavljanje terorizmu važna i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kroz otkrivanje i presecanje tokova novca..."Moramo se osvrnuti na činjenicu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.