Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od "legionarske bolesti" obolelo 14 osoba

BEOGRAD - Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" konstatovao je pojavu "legionarske bolesti" kod 14 muškaraca državljana Srbije, koji su prisustvovali 21. Svetskom muškom šampionatu u rukometu u Hrvatskoj, a među obolelima nisu rukometaši naše reprezentacije, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Uobičajen naziv za zapaljenje pluća, izazvano legionelom je "legionarska bolest". Obično se radi o zapaljenju pluća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali u slučaju ovog oboljenja može doći do infekcije i drugih organa.

"Svi oboleli dobili su instrukciju da se jave Institutu za tropske i infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije. Osim jedne osobe koja je smeštena u bolnicu 11. februara zbog zapaljenja pluća, a koja je u dobrom opštem stanju, ostalim obolelim osobama koje imaju blagu kliničku sliku (glavobolja, malaksalost, povišena telesna temperatura, suv kašalj i bolovi u mišićima) savetovano je kućno lečenje", navedeno je u saopštenju.

Zahvaljujući Rukometnom savezu Srbije, dostavljeni su podaci svih državljana Srbije koji su prisustvovali prvenstvu u rukometu, u periodu od 16. do 23. januara. U Poreču je boravilo 99 građana Srbije (89 bilo je smešteno u tri hotela "Dijamant", "Plava laguna - Molindrio" i "Plava laguna - Parencium") i 10 u privatnim apartmanima.

Oboljevanje je bilo prisutno kod gostiju sva tri navedena hotela, nije ga bilo u privatnom smeštaju, a za sve obolele je bilo zajedničko korišćenje bazena i fitnes centra u hotelu "Dijamant".

Taj institut je započeo epidemiološko istraživanje o pojavi bakterije koja izaziva tzv. legionarsku bolest i sproveo nadzor nad svim građanima iz Srbije, koji su prisustvovali prvenstvu u rukometu.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut", po dobijenoj informaciji od Svetske zdravstvene organizacije, Evropskog centra za Međunarodni zdravstveni pravilnik u Kopenhagenu (IHR-WHO/Europe) o pojavi legioneloze kod državljana Norveške po povratku iz Hrvatske, započeo je 6. februara epidemiološko istraživanje.

Legioneloze su bolesti izazvane bakterijama iz roda Legionela.

Uzročnik je gram negativni aerobni bacil koji se najčešće nalazi u prirodi u stajaćoj vodi, dok se u civilizovanoj sredini može naći u vodi centralnog grejanja i sistemu za termoregulaciju prostorija.

Bolest se javlja kod ljudi koji borave u istim prostorijama, dok nema podataka o interhumanom prenosu bolesti. Karakteriše se povišenom telesnom temperaturom posle inkubacije od dva dana, malaksalošću, umorom, ukočenošću mišića, kašljem i ponekad krvavim ispljuvkom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.