Od hraniteljske porodice do odličnih rezultata u obrazovanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2020, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od hraniteljske porodice do odličnih rezultata u obrazovanju

Korisnici sistema socijalne zaštite koji su ostvarili odlične rezultate u oblasti obrazovanja govorili su danas na konferenciji u Klubu poslanika u Beogradu, povodom obeležavanja Međunarodnog dana socijalne pravde, 20. februara.

"Odgajila nas je baka. Zahvaljujući njoj i pomoći države Republike Srbije i Centru hraniteljstva uspeli da se iškolujemo i da sva trojica postanemo dobri, pošteni i obrazovani ljudi", rekao je student Visoke medicinske škole, sa prosekom iznad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 9,0 Živojin Kojić, koji je veoma rano ostao bez roditelja sa dva brata.

On je istakao da roditelje niko i ništa ne može da zameni, ali je poručio onima koji se sada nalaze u hraniteljskim porodicama, da ne odustaju i da se bore.

Studentkinja Više medicinske škole u Zemunu Ljubina Kojić, koja je na hraniteljstvu 14 godina, od svoje osme godine, rekla je da je prolazila kroz težak period, ali da joj puna podrška hranitelja, socijalnih službenika i nadležnog resora pomogla da odraste u nezavisnu i obrazovanu odraslu osobu.

"Nisam sigurna da bih dostigla ovaj nivo da nije bilo pomoći", rekla je Kojićeva, a nadovezao se njen vršnjak koji takođe dolazi iz hraniteljske porodice, student Visoke tehničke škole Stefan Jakić.

"Moja priča krenula je normalno kao svake porodice u Srbiji, ali je to sve prekinula saobraćajna nesreća mojih roditelja. Zahvaljujući nadležnima i Republici Srbiji danas sam srećan ovde. Verujem da svako može da uspe, bez obzira na okolnosti, samo ne sme da odustaje", kazao je Jakić.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je na konferenciji da Republika Srbija razmišlja o socijalnoj pravednosti i da teži ka zemlji jednakih mogućnosti.

"Tri mlada čoveka su nam izneli svoje sudbine i pokazali da mi danas imamo sasvim drugačiji odnos, iako je naša zemlja prošla kroz brojne poteškoće. Pored toga što im je Srbija pružila pomoć, i u nekom trenutku bila otac i majka, to je jedno načelo kojem nastojimo svi", rekao je Đorđević.

On je podsetio da su urađene izmene Zakona i Pravilnika, sve kako bi jednoga dana postali odgovorni kao skandinavske zemlje.

"U sledećoj izmeni Zakona želimo da radimo i stvari koje će biti lek za iskorenjivanje siromaštva. Analize koje smo radili, verujemo da mogu da se primene u Srbiji", istakao je Đorđević.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde, ukazujući da su društveni razvoj i socijalna pravda preduslovi za ostvarivanje mira i bezbednosti unutar i između država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.