Od danas prijave za upis na fakultete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2011, 03:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas prijave za upis na fakultete

BEOGRAD -

Na državnim fakultetima i visokim školama u Srbiji danas počinje upisni rok, prijavljivanjem kandidata, a ove godine o trošku države može se školovati nešto više od 35.000 akademaca, kao i 20.000 samofinansirajućih studenata.

Prijavljivanje traje tri dana, do 24. juna, a uz prijavni list predaju se fotokopije svedočanstava iz sva četiri razreda srednje škole, diplome o završenom maturskom ispitu i dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog ispita.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Obradović: Vratiti stare cene školarina na fakultetima

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović pozvao je jutros dekane i direktore fakulteta i visokih škola koji su povećali školarine da vrate stare cene studiranja i najavio, ukoliko to ne učine, upućivanje inspekcije.

Od 80 fakulteta državnih univerziteta u Srbiji, devet njih je povećalo cenu školarine, a od 37 visokih škola strukovnih studija, to su učinile četiri, rekao je Obradović RTS-u.

Obradović je istakao da odluke o povećanju školarina nisu donete u skladu sa zakonom i da bi, iako je to poskupljenje u tim ustanovama malo, one trebalo da vrate stare cene studiranja, zbog ekonomske krize.

Ministar je objasnio da je planirano da ove godine za materijalne troškove fakulteta bude izdvojeno 350 miliona dinara više, odnosno iznad milijardu i 14 miliona dinara, a da je, uz to, povećan i broj studenata na različitim nivoima koje će država finansirati.

Obradović je naveo da je juče jedan fakultet već vratio cene školarine i najavio razgovore sa ostalim fakultetima da bi to učinili, jer moraju uvažiti materijalne mogućnosti studenata, odnosno njihovih roditelja.

Originalna dokumenta podnose se samo na uvid, pa kandidat može konkurisati na više fakulteta.

Kao i ranijih godina, najviše studenata upisaće Univerzitet u Beogradu, oko 14.000 brucoša, Univerzitet u Novom Sadu 8.000, Niški univerzitet nešto više od 4.700, Univerzitet u Kragujevcu oko 2.700, Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici oko 1.700, Državni univerzitet u Novom Pazaru blizu 1.000, Univerzitet umetnosti u Beogradu nešto više od 400 brucoša.

Prema odredbama konkursa, pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih država, školuju se u našoj zemlji pod istim uslovima kao državljani Srbije, uključujući i pravo na budžetsko finansiranje. Takođe, strani državljani mogu se školovati na našim visokoškolskim ustanovama, s tim što sami finansiraju studije, a školarinu za te kandidate određuje visokoškolska ustanova.

Polaganje prijemnih ispita obaviće se sledeće sedmice, a datume objavljivanja rang lista, rokove za žalbu, oglasiće svaka visokoškolska ustanova zasebno, predviđeno je konkursnim rokovima.

Da bi stekao pravo na školovanje o trošku države, brucoš mora da ima više od 50 bodova, dok je donja granica za samofinansirajuće studente 30 bodova.

Prvi upisni krug traje do 18. jula, a drugi od 1. do 20. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.