Od Širaka se oprašta oko 30 svetskih lidera

Izvor: B92, 30.Sep.2019, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Širaka se oprašta oko 30 svetskih lidera

Pariz -- Oko 30 svetskih lidera, među kojima je i ruski predsednik Putin, okupilo se u Parizu da bi prisustvovali sahrani bivšeg predsednika Francuske Žaka Širaka.

Širak je preminuo prošle sedmice u 86. godini.

Vojne počasti Širaku biće odate u Palati invalida, gde je njegov kovčeg izložen od juče, a povorka će zatim krenuti ka crkvi San Sulpis, gde će biti održana memorijalna ceremonija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u prisustvu domaćih i stranih zvaničnika.

Širak će biti sahranjen na groblju Monparnas, pored ćerke Lorans koja je preminula 2016. godine, prenosi Rojters. Aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron kasnije će prirediti ručak za strane idere u Jelisejskoj palati.

Među njima su nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i libanski permijer Saad al-Hariri.

Hiljade ljudi od juče je prošlo pored Širakovog kovčega prekrivenog francuskom zastavom u Palati invalida i upisalo se u knjigu žalosti pored slike nasmejanog bivšeg predsednika.

Mnogo Francuza poštovalo je Širaka jer je obezbedio zemlji ulogu globalnog "igrača" i zato što se protivio invaziji na Irak 2003. godine, a optužbe za finansijske malverzacije koje su se čule nakon što je otišao sa dužnosti nisu mnogo narušile njegov ugled, navodi Rojters.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na sahrani Žaka Širaka pojavilo se 30 svetskih lidera

Izvor: Blic, 30.Sep.2019

Oko 30 stranih lidera okupilo se danas u Parizu na sahrani bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka, koji je umro prošle sedmice u 86. godini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.