Od 1. januara lakše putovanje u evropske zemlje

Izvor: Blic, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. januara lakše putovanje u evropske zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić juče je u Briselu sa zvaničnicima EU potpisao sporazum o viznim olakšicama, koji će građanima Srbije od 1. januara naredne godine omogućiti lakše i jednostavnije dobijanje vize i brži put ka šengenskoj beloj listi. Istovremeno, Srbija je potpisala i sporazum o readmisiji, za koji će dobiti i finansijsku pomoć zemalja Evrope i kojim se obavezuje da će prihvatiti svoje državljane koji su u stranim zemljama bez potrebnih dokumenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Sporazum o viznim olakšicama omogućiće brojnim kategorijama stanovništva da sa mnogo manje dokumenata dobiju vizu, a važnost trajanja ovog dokumenta u nekim slučajevima biće i do pet godina.

Većina građana Srbije moći će da se uklopi u neku od sporazumom predviđenih kategorija jer će vize za zemlje EU dobijati i svi koji uplate vaučer preko akreditovanih turističkih agencija.

Građani će ubuduće za put u inostranstvo morati da podnesu samo dokaz, dokument koji potvrđuje da pripadaju jednoj od navedenih kategorija iz sporazuma. Na primer, dovoljno je da turista dostavi samo potvrdu o uplati aranžmana u agenciji koja ima akreditaciju država članica EU u okviru konzularne saradnje i dobiće vizu. Sporazum podrazumeva i izdavanje viza sa dužim rokom trajanja i za više ulazaka. Jedna od odredbi sporazuma je i vrednovanje poštovanja roka, pa će savesni kasnije moći da dobijaju vize na duži period, čak i do pet godina. Cena viza za sve građane iznosiće 35 evra, a za veliki broj navedenih kategorija izdavaće se besplatno, pre svih za penzionere i decu mlađu od šest godina.

Olakšice će moći da koriste članovi zvaničnih delegacija, poslovni ljudi i predstavnici privrednih društava, vozači koji obavljaju usluge međunarodnog putničkog i teretnog saobraćaja, članovi posada vozova, hladnjača i lokomotiva, novinari, osobe koje učestvuju u naučnim, kulturnim i umetničkim aktivnostima, uključujući univerzitetske i druge programe razmene, učenici, studenti, postdiplomci, učesnici međunarodnih sportskih događaja, učesnici u zvaničnim programima razmene koje organizuju opštine ili gradovi pobratimi. Olakšice će moći da koriste bliski rođaci, supružnici, deca, roditelji, babe i dede, unuci, ukoliko posećuju državljane Srbije koji legalno borave u zemljama EU, kao i osobe koje posećuju vojna i civilna groblja. Manje dokumenata nego do sada biće potrebna pacijentima koji putuju na medicinsko lečenje i njihovoj pratnji, zatim predstavnicima organizacija civilnog društva, odnosno nevladinom sektoru, predstavnicima verskih zajednica, pripadnicima profesija koje učestvuju na međunarodnim izložbama, konferencijama, simpozijumima i seminarima.

Za vizu će ubuduće biti potreban minimum nužnih dokumenata, kao što je indeks za studente ili pozivno pismo institucije u EU, a za poslovne ljude potvrda Privredne komore Srbije i pozivno pismo iz članice EU.

Sporazumom o readmisiji, koji je juče takođe potpisan, podrazumeva da u Srbiju u narednom periodu budu vraćeni svi njeni državljani koji u zemljama Evropske unije borave bez potrebnih dokumenta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.