Očinstvo menja stanje muškog mozga

Izvor: NaDlanu.com, 15.Nov.2014, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očinstvo menja stanje muškog mozga

Iako je poznati fenomen majčinskog instikta, i očevi imaju blisku povezanost sa svojom decom. Ta povezanost izaziva mentalne promene koje nastaju od 3 do 6 meseci nakon dolaska deteta na svet.

Kada muškarac upliva u očinske vode, beba postane deo njegovog života i nastaje potpuno drugačije ponašanje u kognitivnom i emocionalnom životu. Normalno je da trudnoća utiče na majčine hormone, ali je vrlo interesantno što ona slično utiče na telo muškarca.

On može >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << osećati psihosomatske simptome, jer solidarno prolazi kroz razne faze sa suprugom. Raznorazne studije pokazuju da muškarac u ulozi roditelja raspolaže sa promenama estrogena, prolaktina, oksitocina i glukokortikoida. Hormon oksitocin jača vezu između bebe i oca, što se manifestuje kroz brigu o detetu, igranje i pričanje sa njim.

Očinstvo podrazumeva stvaranje novih neurona, pa mnoga istraživanja dokazuju da se na taj način obnavljaju izgubljeni nervi i stvaraju novi. Nove nervne ćelije brže rastu i poboljšavaju memoriju muškarca. Oduvek se govori o majčinskom instiktu i samo njene povezanosti sa svojim detetom, ali to se isto dešava i sa ocem. Iako je u medicini poznata majčinska postporodiljska depresija, muškarci takođe mogu osetiti mentalni umor i to od 3 do 6 meseci nakon dolaska deteta na svet.

Možda nisu svesni činjenice da su glava porodice, ali im se ta misao usađuje čim postanu očevi. Svaki njihov vid hedonizma prestaje i deca i porodica dolaze na prvo mesto i oni postaju njegova jedina obaveza.

izvor: Srbija danas

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.