Očekuju se NEPOGODE: UPALJENI SVI ALARMI, a evo šta oni znače

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2018, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuju se NEPOGODE: UPALJENI SVI ALARMI, a evo šta oni znače

Danas je na snazi žuti meteoalarm

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na vremenske nepogode na području Srbije u kom su najavili olujni vetar sa pojavom grada.

Pročitajte i:

Zbog pljuskova i grmljavina danas je na snazi žuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije, dok je za subotu zbog pljuskova Pomoravlje i istočna Srbija pod narandžastim alarmom. U narandžasto su u nedelju "obojeni" i Banat i Bačka.

Kako se navodi na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sajtu RHMZ-a, u subotu se lokalno očekuju obilnije padavine, više od 30 mm kiše za 12 sati.

U nedelju se mogu očekivati jaki pljuskovi i grmljavinske nepogode sa kratkotrajnom pojavom grada, uglavnom u Pomoravlju, severnim i istočnim krajevima, dodaje se u upozorenju RHMZ.

Postoje četiri vrste meteo-alarma zeleni, žuti, narandžasti i crveni.

Zeleni meteo-alarm ne zahteva posebnu pripravnost.

Žuti meteo-alarm, drugi na skali od četiri, znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne. U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske prilike koje mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i svaete nadležnih službi.

RHMZ izdao je upozorenje, za naredne dane, prognozirajući opasne vremenske pojave, a koje su takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe – saopšteno je iz RHMZ.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.