Očekuje se odgovor o izručenju

Izvor: B92, 29.Feb.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se odgovor o izručenju

Moskva, Beograd -- Ministar pravde očekuje uskoro odgovor Rusije u vezi sa zahtevom za ekstradiciju Mirjane Marković i Marka Miloševića.

Iako je iz Rusije već saopšteno da ne namerava da izruči suprugu i sina Slobodana Miloševića, jer oni imaju status izbeglica, ministar očekuje da će zvaničan pisani odgovor sadržati i objašnjenje o razlozima zbog kojih su oni dobili azil i status izbeglica.

Mirjani Marković i Marku Miloševiću Rusija je dala azil i status >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbeglica i prema rečima portparola migracione službe te države Rusija nema osnova da ih izruči jer to diktiraju međunarodne konvencije i sporazumi.

Ministarstvo pravde Srbije međutim poslalo je zahtev za ekstradiciju njih dvoje iz Rusije jer se protiv njih u Srbiji vodi više istraga, uključujući i one za šverc cigareta tokom vladvine njihovog supruga i oca Slobodana Miloševića.

Iako je nezvanična najava iz Rusije već stigla da njih dvoje neće biti izručeni ministar pravde Srbije kaže da je važno da stigne i zvaničan odgovor.

"Smatramo za vrlo važno da dobijemo vrlo jasne raloge ukoliko Rusija iz bilo kog razloga ne udovolji našem zahtevu za ektradicijom zbog čega je to učinila. Kada dobijemo taj odgovor onda ćemo imati jasnu sliku o daljim koracima. U svakom slučaju krivični postupci protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković traju, postoje procesno pravna rešenja u slučaju da do ekstradicije ne dođe ali ne želim da prejudiciram ništa" , rekao je Dušan Petrović.

Ovo je prvi put da Srbija traži izručenje sina i supruge bivšeg jugoslovenskog predsednika, jer do sada nije imala potvrdu Ruske Federacije da su oni na teritoriji te zemlje.

Kako saznaje ekipa emisije "B92 Istražuje", Ministarstvo pravde je tek početkom januara dobilo obaveštenje beogradske kancelarije Interpola da oni imaju azil i da je njihovo hapšenje radi izručenja nemoguće. O tom zahtevu govori pomoćnica ministra pravde Snežana Malović.

"Obzirom da je postojala informacija da se ova lica mogu nalaziti na teritoriji Ruske Federacije, naš Biro Interpola je tražio informacije od Ruske Federacije, od određenog organa da li se ta lica nalaze na terotoriji Ruske Federacije, urgencije su pisane u više navrata. U oktobru 2007. Interpol je dobio informaciju da su ova lica dobila politički azil i ta je info prosleđena Ministarstvu pravde", obvjašnjava Malovićeva.

Zahtev Ministarstva pravde za ekstradiciju zapravo je pokušaj da se od Moskve dobije zvaničan odgovor o razlozima na osnovu kojih je Rusija uopšte dala politički azil i status izbeglica Mirjani Marković i Marku Miloševiću.

Ekspert za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević u izjavi za emisiju "B92 Istražuje" objašnjava da bi odgovor morao da sadrži i to kojim se kriterijumima Rusija vodila kada im je dala takav status.

"Nema osnova za izručenje"

Federalna migraciona služba Rusije ne vidi osnov za ekstradiciju Mirjane Marković i Marka Miloševića.

Zvanični predstavnik te službe Konstantin Poltoranjin rekao je da je Miloševićeva porodica zaštićena zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je svojevremeno potpisala i Rusija, zato nikakve emotivne izjave sa zahtevima za izručenje udovice i sina bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića ne mogu biti osnov za bilo kakve pravne odluke.

"Dakle, ruski organi moraju da kažu – ne odobravamo ekstradiciju Srbiji zato što mislimo da su oni politički krivci. Prema tome, time bi Rusija zaključila da naša država zapravo traži njihovo izručenje da bi im kobajagi sudila za običan kriminal, a da bi im zapravo sudila za politička uverenja, što je znak velikih, kao što je slučaj sa svakim odbijanjem ekstradicije, znak velikog nepoverenja u sudski sistem te države, što bi dovelo do tog rezultata da u ovom momentu najveće ljubavi, jel da, Rusija smatra da mi nismo dorasli suđenju pravilnom, pravičnom, ispravnom, jer mislimo da gonimo političke protivnike", kaže Dimitrijević.

Sada postoje četiri poternice za sinom i suprugom Slobodana Miloševića, od čega su dve na ime Mirjane Marković.

Jedna je raspisana zbog postupka koji se pred Okružnim sudom vodi zbog nezakonito pribavljenog stana za dadilju njenog unuka, dok je druga raspisana zbog istrage u Specijalnom sudu pod nazivom Akcija Mreža, a u kojoj je kao vođa grupe koja je švercovala cigarete, označen pomenuti izbeglički par.

Zbog istog tog postupka raspisana je i poternica protiv Marka Miloševića, koji se traži i zbog nanošenja teških telesnih povreda požarevačkim otporašima 2000. godine.

Odluka Ruske Federacije da Marka Miloševića i Mirjanu Marković zaštiti od krivične odgovornosti za dela zbog kojih je za njima raspisana Interpolova poternica, biće i teme emisije "B92 Istražuje", koja je na programu 13. marta u 21 sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.