Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se novi udar na kućne budžete

BANJALUKA - Zbog poskupljenja električne energije u RS u proseku za 11,9 odsto, Savez sindikata RS sutra će na sednici Predsedništva utvrditi i poslati konkretne zahteve Vladi RS s namerom da se preduhitri očekivani talas poskupljenja.

„Bez obzira što nam iz Vlade plasiraju priču da je to minimalno poskupljenje, trgovci će već od februara povisiti cene proizvoda koje zavise od struje. To se odnosi na sve osnovne životne namirnice", objašnjava predsednica Saveza sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << RS Ranka Mišić.

Ona dodaje da je, osim hrane, realno očekivati i poskupljenja komunalnih usluga, što bitno utiče na budžet domaćinstava.

„Istovremeno, posle Nove godine u skoro svim manjim prodavnicama primetna su poskupljenja jer je bio godišnji popis robe i trgovci su napravili nove kalkulacije. Tako da je već u janauru došlo do poskupljenja", navodi ona.

Sindikalcima nije jasno zašto niko od nadležnih agencija u entitetima i državi konačno ne kaže koliko koji faktor utiče na cene svih proizvoda, jer bi se tada videlo koliko su poskupljenja realna, odnosno špekulativna.

„Očigledno je da postoji trgovački lobi u BiH, koji je dovoljno jak da država ne reaguje ozbiljno na talase poskupljenja", smatra Mišićeva.

Jedan od zahteva sindikalaca biće uvođenje diferenciranih stopa PDV, odnosno uvođenje nultih stopa na osnovne životne namirnice i lekove. Ovaj predlog već duže vreme inicira i pokret potrošača, koji poručuje vlastima da hitno moraju napraviti mere zaštite potrošača, jer se očekuju nova poskupljenja zbog novih cena struje.

„Od jula do novembra prošle godine potrošačka korpa je poskupela za 61,61 KM, dok su plate porasle za 31, a penzije za 24 KM. Znači, za četvoročlanu porodicu mesečno su potrebne dve prosečne plate ili čak šest penzija. To govori da nam je standard pao i da vlast mora reagovati", objašnjava generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić nedavno je poručio vlastima BiH da se protiv inflatornog pritiska moraju boriti određenim mehanizmima, poput fiskalne politike, uvođenje diferenciranih stopa PDV, socijalnih programa, aktiviranja robnih rezervi. „Vlasti moraju dugoročno stimulisati domaću proizvodnju, umanjiti namete privredi, reformisati sistem akciza, čime bi bilo moguće zadržati ili umanjiti inflaciju", naveo je Kozarić.

Mleko vri zbog marži

U grupaciji „Denjub fuds", najvećoj mlekarskoj industriji u RS, tvrde kako nastoje da rade sa minimalnom zaradom, ali da ne mogu da utiču na to kolike će marže na mleko i mlečne proizvode primeniti trgovine.

„Svako se može uveriti da je naše mleko u većim trgovačkim centrima i dalje jeftinije. Svesni smo da ima slučaja da konkurencija izvana parira maloprodajnoj ceni našeg proizvoda ili su one čak i niže", smatraju u „Denjub fudsu". Oni nisu sigurni da li je razlog za to politika subvencioniranja susednih država, zbog čega mleko u BiH ulazi sa nižom cenom od realne. „Ukoliko je to slučaj, onda je to još jedan od primera nelojalnog tržišnog ponašanja. Jedan od primera je i nelojalno podizanje otkupnih cena prema poljoprivrednim proizvođačima koje praktikuju pojedine konkurentske firme, svesno zaobilazeći pravilnik o kvalitetu sirovog mleka", dodaju u „Denjub fudsu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.