Očekuje se najezda komaraca, gde će ih biti najviše?

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 21:08

Očekuje se najezda komaraca, gde će ih biti najviše?

Profesor Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu, kaže da brojnost rečnih komaraca zavisi od vodostaja reka.

Ove godine, kaže, imamo nizak vodostaj i manje komaraca, ali njihova izvorišta su prisutna duž reka.

Rečni komarci polažu jaja na vlažnu obalu i da bi se ta izvorišta aktivirala, neophodno je da ih voda prekrije, objasnio je profesor Tomanović i dodao da jaja mogu da budu aktivna i deset godina.

"Ove kiše dovode do postepenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećanja vodostaja i to je sada dvostruko manje od nivoa redovne odbrane od poplava, kada je najpogodniji vodostaj za razvoj visokih brojnosti komaraca", rekao je Tomanović.

Trenutno je, navodi, vodostaj nizak, ne zna se šta će se dešavati naredne dve-tri nedelje, ali može doći do aktiviranja izvorišta rečnih komaraca.

Komarci prenose više od 30 vrsta bolesti i oni se moraju suzbijati, rekao je pofesor i dodao da ove godine suzbijanje komaraca u Beogradu prvi put sprovodi preduzeće "Gradska čistoća".

"Uglavnom se radi sa zemlje i to je bezbednije, ali je dosta komplikovano. Beograd ima dve velike reke, neuređene obale i komarce treba suzbijati tako da to bude održivo i da se koristi što manje pesticida i insekticida", rekao je Tomanović.

"U tretiranju komaraca upotreba hemikalija treba da bude svedena na najmanju moguću meru", istakao je profesor.

To isto važi i za ambroziju, ali i za sve druge invazivne vrste koje promenom klime prete, od korova do komaraca, kaže Tomanović i dodaje da su i biolozi i ekolozi veoma osetiljivi na bilo kakvo zagađivanje životne sredine.

"Tigrasti komarac je prisutan ovde, virus Zapadnog Nila prenosi kućni komarac, on prenosi žutu groznicu i malariju, do 30 različitih patogena, prati se na nivou Evrope, ali se mora biti oprezan i mora se krajnje ozbiljno delovati", kaže Tomanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.