Obradović: Uskoro nacrt zakona o udžbenicma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Uskoro nacrt zakona o udžbenicma

BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da bi Nacrt zakona o udžbenicima, kojim bi bila uređenja oblast izdavaštva, trebalo da bude gotov početkom februara.

"Imamo čak 26 privatnih i jednog državnog izdavača, a sigurno je da svi oni neće moći da štampaju knjige. Moramo uvesti red. Želimo kompetentnog izdavača koji će biti u Srbiji, a ne nekog koji će uzeti disketu sa gotovim tekstom, otići u neku drugu zemlju, naručiti štampanje, doneti to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovde i distribuirati", rekao je Obradović.

Obradović je najavio da će početkom februara biti formirana i stručna komisija koja će pregledati postojeće udžbenike.

"Izabraće najbolje po kvalitetu i sadržaju, a onda će poslati spiskove nastavno-naučnim većima škola da se opredele. Zatim ćemo izdavačima uputiti poziv da štampaju knjige, uz obavezu da ih dostave na određene adrese. Očekujemo da između 15. i 25. avgusta svi kompleti budu u školama", kazao je Obradović.

Na pitanje očekuje li probleme i pritiske izdavača, Obradović je istakao da je "reč o velikom ekonomskom interesu pojedinih ljudi i grupa", jer je prošle godine komplet za prvake, koji bi trebalo da dobiju besplatne udžbenike, koštao od 4.000 do 5.600 dinara.

Ako to pomnožimo sa 81.000 prvaka, to je zavidna količina novca, kazao je ministar.

"Predvideli smo sredstva u budžetu Republike Srbije, a već smo se dogovorili sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom da nam pomognu ukoliko bude potrebno. Ugledali smo se kako je ovo pitanje rešeno u Bosni i Hrvatskoj, kao i na Zapadu", rekao je Obradović.

On je kazao da su privatni izdavači sami krivi što su prošle godine štampali i prodavali knjige iako nisu imali dozvole.

"Ne dovodimo u pitanje udžbenike koji su prošle godine dobili dozvole. Roditelji učenika od drugog do šestog razreda već mogu da naruče komplete i da ih plaćaju na rate", rekao je Obradović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.