Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Ogromni su efekti višemesečnog protestovanja građana

Predsednik Dveri Boško Obradović odbacio je danas ocene da su efekti višemesečnih protesta opozicije širom Srbije mali i ocenio da su oni ogromni jer su doveli do buđenja opozicione javnosti i ujedinili opozicione stranke.

"Opozicija je stala iza zajedničkih zahteva za fer i poštene izbore, što je veliki iskorak na opozicionoj sceni. Dobili smo konkretizaciju zahteva koji idu u pravcu slobode medija... Dobili smo i građane koji žele da budu kontrolori ne samo ove >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nego i svake buduće vlasti. Da ostvare mehanizam za kontrolu svake buduće vlasti. Zato građani protestuju i posle šest meseci i zato slobodna zona u Pionirskom parku traje 24 sata dnevno, jer mi ne želimo samo promenu vlasti nego i čitavog koruptivnog sistema", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je rekao da će stranka na čijem je čelu nastaviti da podržava proteste širom Srbije i da će njeni predstavnici govoriti na svim skupovima na koje ih pozovu organizatori.

Govoreći o pozivima na dijalog isključivo u parlamentu, koji povremeno stižu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Obradović je rekao da je opozicija zainteresovana za razgovore sa vlastima na temu slobode medija i obezbeđivanja uslova za fer i poštene izbore, a da je manje važno gde će se to odigrati.

Obradović je, međutim, naveo da predsednica parlamenta Maja Gojković, na koje Vučić upućuje opoziciju, "nije relevantna" i dodao da je normalizacija rada parlamenta moguća tek kada Gojković više ne bude na čelu skupštine.

"Vlast ima sve veći problem da obrazloži zašto su skupštinske klupe za opoziciju prazne i zašto parlament izgleda ovako smešno sa lažnom opozicijom Čedom (LDP), Čankom (LSV) i Vojislavom Šešeljem (SRS)... Mi tražimo zajedničku komisiju vlasti i opozicije na temu slobode medija i izbora i uvek smo spremni da razgovaramo. Svejedno je ko je sa druge strane i gde se to dešava, može i u skupštini, ali tema su sloboda medija i fer i pošteni izbori. Uvek smo spremni za tako nešto i to je i poena protesta", rekao je on.

Komentarišuću informaciju da je u Hagu odlučeno da dvoje radikala - Vjerica Radeta i Petar Jojić moraju da budu uhapšeni i isporučeni da bi im se sudilo za nepoštovanje suda, Obradović je rekao da je stav Dveri jasan i nepromenjen, odnosno da oni taj sud smatraju lažnim i da nikada ne bi isporučili nijednog državljanina Srbije toj instituciji.

Lider Dveri je ocenio da zakonski predlozi koji su na dnevnom redu današnje sednice neće omogućiti smanjenje korupcije, ali ne samo zbog toga što se radi o lošim rešenjima, već i zbog toga što se ni do sada usvojeni zakoni ne primenjuju.

"Nije stvar samo u donošenju dobrih zakona nego i u sprovođenju. Mi i dalje ne znamo ko je finansirao kampanju Aleksandra Vučića 'Budućnost Srbije'. Jer ako je finansirala stranka, onda je on zloupotrebio svoju funkciju predsednika države. A ako je to finansirano iz budžeta, onda se zloupotreba odnosi na to da je koristio novac svih građana za stranačke interese. Zato ni ovaj novi zakon neće sprečiti korupciju jer je SNS izvor korupcije", rekao je on.

Obradović je dodao da su pogrešne najave da će poslanici danas raspravljati i o takozvanom "Tijaninom zakonu", jer se radi o predlogu koji je stigao iz Vlade a ne o onom predlogu koji je stigao u formi narodne inicijative i koji je svojim potpisima podržao veliki broj građana.

"To je samo još jedan u nizu dokaza da je vlast ustavorušiteljska i da su sve institucije uzurpirane, da se krše procedure i da je ovo došlo na dnevni red samo zbog pritiska javnosti", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Obradović (Dveri): Ogromni su efekti višemesečnog protestovanja gradjana

Izvor: Beta, 14.Maj.2019

Predsednik Dveri Boško Obradović odbacio je danas ocene da su efekti višemesečnih protesta opozicije širom Srbije mali i ocenio da su oni ogromni jer su doveli do budjenja opozicione javnosti i ujedinili opozicione stranke."Opozicija je stala iza zajedničkih zahteva za fer i poštene izbore, što...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.