Obradović: Neophodno doneti Zakon o udžbenicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Neophodno doneti Zakon o udžbenicima

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da je neohodno doneti zakon o udžbenicima kako bi uspostavio red u oblasti izdavaštva. Obradović je rekao da se mora utvrditi da li su pojedini privatni izdavači dobili dozvolu za izdavanje udžbenika od ministarstva.

"Postavlja se logično pitanje da li su izdavači imali dozvolu za izdavanje udžbenika onog trenutka kada su ih štampali. Ja još nemam odgovor na to pitanje. Ako je ministarstvo njima dalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dozvolu, onda moramo da nadoknadimo štetu, ali ako nije, onda su imali loš poslovni potez", kazao je ministar prosvete.

On je ocenio da su postojeći problemi oko izdavanja udžbenika posledica nedonošenja Zakona o udžbenicima.

"Očigledno je da nam je potreban zakon o udžbenicima. Da smo usvojili zakon možda bi cela ova priča bila deplasirana", istakao je Obradović. On je naglasio da ministarstvo neće dozvoliti da budu oštećeni ni roditelji ni đaci.

Predstavnici Udruženja izdavača Srbije zatražili su danas da se udžbenici koji su odobreni, a koji potom nisu prošli naknadnu proveru, koriste ove školske godine kako ne bi bili oštećeni ni učenici ni roditelji.

Ministar Obradović je naceo da su strateški ciljevi ministarstva povećenje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, usaglašavanje obrazovnog sisteme sa evropskim i svetskim iskustvima i njihova implementacija.

On je naveo da su među ciljevima i infrastrukturna pitanja, odnosno izgradnja predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, kao i domova za đake i studente.

"Menjaćemo školstvo dok ne dođemo do željenog cilja. Ali to ne može preko noći. Prosveta i obrazovanje nisu nešto što se može rešiti u jednom mandatu", istakao je ministar prosvete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović: Zakon o udžbenicima

Izvor: B92, 02.Sep.2008, 02:37

Ministar prosvete Žarko Obradović (FoNet, arhiva)..Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da je neohodno doneti zakon o udžbenicima koji bi uspostavio red u oblasti izdavaštva... Obradović je gostujući u Poligrafu B92 rekao da se mora utvrditi da li su pojedini privatni izdavači...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.