Obnovljena spomen kuća bitke na Sutjesci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2018, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena spomen kuća bitke na Sutjesci

Rekonstruisana spomen kuća bitke na Sutjesci "Panorama" danas je otvorena na Tjentištu, a u rekonstrukciju je uloženo 100.00 KM.

U obnovu tog objekta koji je pretrpeo velika oštećenja tokom rata 90., uloženo je oko 100.000 KM, a projekat su realizirali Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske (RS) i Nacionalni park Sutjeska.

Po rečima Dejana Pavlovića, direktora Nacionalnog parka, dugo vremena radilo se na obnovi zidnih fresaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi Fena.

"Obnova 13 fresaka čiji je autor umetnik Krsto Hegedušić trajala je šest meseci. Reč je o vrednom projektu ali Nacionalni park Sutjeska nije imao nikakvih troškova zahvaljujući Zavodu i činjenici da je na restauraciji radila zaposlena u zavodu Vanja Šotra.

Ova kuća u podrumu ima i bioskopsku salu koja je zapaljena, a koju ćemo obnoviti. U toku je obnova i Muzeja Bitke na Sutjesci, koji će biti otvoren iduće godine, na dan bitke.

Biće to sigurno najbolji muzej u bivšoj Jugoslaviji, sa izuzetnom kolekcijom", rekao je Pavlović.

Spomen-kuća na Tjentištu čiji je autor Ranko Radović iz Beograda, izgrađena je 1971. godine u sklopu Nacionalnog parka "Sutjeska". Posvećena je bici na Sutjesci koju su partizani 1943. godine vodili protiv okupatorskih nemačkih snaga. Deo je spomen-kompleksa na Tjentištu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.