Oblak pepela ponovo nad Obrenovcem

Izvor: RTS, 15.Jul.2013, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oblak pepela ponovo nad Obrenovcem

Pepeo sa deponije Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu kasno popodne ponovo se podigao i nadvio nad tom opštinom. U TENT-u očekuju da će problem biti rešen najkasnije za dva meseca.

Gust oblak pepela prekrio je kasno popodne deo Obrenovca, kada je vetar sa deponije Termoelektrane "Nikola Tesla" podigao i raširio pepeo.

Vetar je pepeo raznosio oko sat vremena, na potezu od oko šest kilometara od Save do Kolubare, kaže za Internet portal RTS-a predsednik Zelenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Ivan Karić.

U termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu žale što je ponovo došlo do akcidenta. Ovoga puta očekuje se trajno rešenje problema.

Željko Martinović portparol "TE Nikola Tesla" rekao je da je TENT upravo završio tendersku proceduru i izabrao izvođača radova koji će u narednih 60 dana kasetu jedan na TENT-u A trajno zasuti zemljom.

"Time će se definitivno rešiti problem razvejanja pepela sa tih 70 hektara koja je ostala nebranjena", istakao je Martinović.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da u vazduhu, u Obrenovcu nema povećane koncentracije opasnih materija.

Sličan incident zabeležen je i pre dvadesetak dana, kada je oblak pepela prekrio Obrenovac. Prema nekim procenama, koncentracija čestica prašine bila je i 28 puta veća od dozvoljene.

Nadležni u TE "Nikola Tesla" to su obrazložili ekstremnim vremenskim uslovima. Već narednog dana, količina čestica u vazduhu bila je u granicama dozvoljenog.

Zamenik direktora TE "Nikola Tesla" Milan Petković objasnio je tada da, uprkos tome što su preduzeli sve mere, nisu uspeli da spreče rasipanje pepela.

Planirana rekultivacija pepelišta, odnosno namera da se na površini deponije posadi trava, propala je, jer se na tender za nabavku specijalne vrste semena niko nije javio.

S obzirom na to da je za ovogodišnju setvu sada kasno, pepeo pokušavaju da "zauzdaju" kvašenjem uz pomoć mreže prskalica. Međutim, kada su visoke temeprature i jak vetar taj metod nije delotvoran.

Pepelište TE "Nikola Tesla" decenijama guši meštane obranovačkih sela Krtinska i Urovci.

Zvaničnici Opštine Obrenovac smatraju da se problem zagađenja vazduha može rešiti nalaženjem kupca za deo pepela, a da se ostatak pokrije travom i te predloge poslali su Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oblak prašine ponovo nad Obrenovcem (VIDEO)

Izvor: NaDlanu.com, 15.Jul.2013

Gust oblak prašine ponovo se nadvio nad Obrenovcem...Građani Obrenovca već duže se suočavaju sa ovim problemom.Sa deponija Termo-elektrane Nikola Tesla, vetar nosi čestice prašine koje usred dana praktično zamrače ovaj grad. Deponije pepela se prostiru na 400 do 600 hektara,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.