Objedinjeno suđenje Gnjilanskoj grupi

Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objedinjeno suđenje "Gnjilanskoj grupi"

Ponovljeno suđenje devetorici pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK-a počelo je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pripremnim ročištem bez prisustva javnosti.

Sud je na početku ročišta objedinio proces devetorici optuženih sa ranije razdvojenim postupkom protiv osam odbeglih pripadnika te grupe kojima se sudi u odsustvu.

Optuženi Šemsi Nuhiju koji je pre godinu dana uhapšen u Švajcarskoj na osnovu srpske poternice trebalo bi narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dana da bude izručen Srbiji, jer je odluka o izručenju postala pravosnažna 7. marta.

Po odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku, s obzirom da su postupci spojeni održano je pripremno ročište "iza zatvorenih vrata" uz isključenje javnosti, na kom se stranke izjašnjavaju o predmetu optužnice, obrazlažu dokaze koji će biti izvedeni na glavnom pretresu i predlažu novi

dokazi.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. april.

Apelacioni sud u Beogradu u decembru 2011. godine ukinio je prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika "Gnjilanske grupe" bilo osuđeno na 101 godnu zatvora zbog ubijanja i mučenja civila u Gnjilanu 1999. godine i naložio ponovno suđenje.

Tužilaštvo za ratne zločine stavlja na teret Nazifu Hasaniju, Ahmetu Hasaniju, Fatonu Hajdariju, Sametu Hajdariju, Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Selimonu Sadikuu, Agušu Memišiju i Burimu Fazliju da su od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 lica.

Najmanje 34 lica se i danas vode kao nestala, a najmanje 153 lica je protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim pušteno.

Okrivljenima Ajdari Fazliji, Aliji Redžepu, Šaćiri Šaćiriju, Musliji Šefketu, Aliji Sadiku, Aliji Idrizu, i Halimi Ramadanu sudilo se u odsustvu, jer se nalaze u bekstvu i nisu dostupni državnim organima, posle čega je postupak protiv njih bio razdvojen.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.