Objašnjena misterija zebrinih pruga: Postoje da bi maskirale pokrete

Izvor: Blic, 17.Dec.2013, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objašnjena misterija zebrinih pruga: Postoje da bi maskirale pokrete

Crno-bele pruge, jedinstveno obeležje zebre, pružaju životinji zaštitu tako što maskiraju njene pokrete, tvrde australijski istraživači.

Koristeći kompjuterske modele, naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu ustanovili su da pruge stvaraju optičku varku kada se zebre kreću.

Konfuzija u oku posmatrača štiti životinje ne samo od velikih mačaka već i od insekata, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Zoologija".

- Zebrine pruge su dugo intrigirale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evolutivne biologe, od Čarlsa Darvina do Alfreda Valasa - rekao je za "Bi-Bi-Si" vođa istraživanja dr Martin Hau.

Prema drugim hipotezama o njihovom poreklu, crno-bele šare služe u razmeni signala među zebrama ili kao kamuflaža, posebno u travnatim staništima.

Australijski naučnici, pak, smatraju da one imaju moć obmane prilikom napada predatora ili najezde insekata.

Ljudi i veliki broj životinja dele ono što naučnici nazivaju mehanizmima za detekciju pokreta: neurološke mreže koje procesuiraju pravac kojim se nešto kreće na osnovu njegovog oblika.

Jedan od najboljih primera za to je znak za berbernicu u anglosaksonskim zemljama, koji odaje utisak da se crveno-bela spirala na njemu "diže" kada se stub okreće. Dr Hau ističe da zebrine pruge deluju na sličan način.

Široke dijagonalne šare na slabinama životinje i uske vertikalne šare na njenim leđima i vratu projektuju neočekivane pokretne signale koji stvaraju konfuziju kod posmatrača, posebno ukoliko gleda u krdo zebri.

- Mislimo da ove optičke varke kod insekata i predatora izazivaju potpunu zbunjenost - naveo je australijski istraživač, dodajući da napadači u tim trenucima ne znaju u kom pravcu se zebre kreću.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Objašnjena misterija zebrinih pruga

Izvor: Akter, 17.Dec.2013

Crno-bele pruge, jedinstveno obeležje zebre, pružaju životinji zaštitu tako što maskiraju njene pokrete, tvrde australijski istraživači

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.