Obilaznica na vreme

Izvor: B92, 18.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilaznica na vreme

Beograd -- Radovi na obilaznici oko Beograda teku po planu i Vlada Srbije obezbediće sredstva za njihov završetak, kaže premijer Mirko Cvetković.

Obilaznica se nalazi na Koridoru 10. Radovi na obilaznici od Ostružnice do Orlovače biće završeni 1. oktobra, a puštanje u saobraćaj te deonice smanjiće gužve u centru Beograda i omogućiti početak radova na rekonstrukciji mosta Gazela, rekao je Mrkonjić.

Premijer je sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ministarkom za Nacionalni investicioni plan (NIP) Vericom Kalanović prisustvovao podizanju najvećeg nosača na mostu koji je ikada montiran u Srbiji.

Uz prisustvo premijera i ministara, Mostogradnja Beograd montirala je najveći nosač, težak 130 tona i dugačak čak 45 metara. To je značajan pomak u izgradnji obilaznice od Ostružničkog mosta do Orlovače i jedan od garanta da će radovi biti završeni na vreme.

Premijer Cvetković rekao je da je zadovoljan kako napreduju radovi i da je Vlada angažovana na obezbeđenju finansijskih sredstava.

Premijer Cvetković nije želeo da prejudicira ishod pregovora sa Alpinom oko izgradnje autoputa Horgoš-Požega, uz obrazloženje da ne može da govori o pregovorima koji su u toku.

Ni ministar Milutin Mrkonjić, iako je ranije najavio da će Republika Srbija graditi autoput, nije želeo da precizira ništa u vezi sa autoputem.

Radovi na ostalih 13 kilometara obilaznice od Orlovače do Bubanj potoka počeće kada Vlada obezbedi sredstva, a prema rečima premijera Cvetkovića, pored sopstvenih izvora država će morati da podigne i kredit.

Obilazak radova (Fonet)

Cvetković je rekao da je za završetak radova na Koridoru 10, uključujući i beogradsku obilaznicu, potrebno oko dve milijarde evra.

Prema njegovim rečima, za završetak Koridora 10 do 2011. godine potrebno je oko 1,3 milijarde evra za deonice do makedonske i bugarske granice, za autoput od Subotice do Novog Sada potrebno je od 150 do 200 miliona evra, a preostali novac je za beogradsku obilaznicu.

"Izgradnja Koridora 10 je u centru angažovanja Vlade pošto je putna infrastruktura ono što nedostaje Srbiji, a nužna je i za priliv stranih investicija i podizanje atraktivnosti zemlje", naveo je Cvetković.

Premijer je uputio apel poslanicima Skupštine Srbije da prekinu opstrukciju rada i pomognu da se ratifikacije ugovora o već odobrenim kreditima za infrastrukturne projekte što pre obave.

Pomoćnik generalnog direktora Puteva Srbije Slavoljub Tubić izjavio je da je postignut dogovor s kompanijom Štrabag da 1. septembra počne radove na avalskom kružnom putu, koji će omogućiti da vozila sa obilaznice nastave do naplatne rampe Bubanj potok, na autoputu Beograd-Niš.

Za put Horgoš-Novi Sad 250 miliona evra

Blic piše da je već sada sve spremno za početak radova na autoputu Horgoš-Novi Sad.

Predviđeno je da radovi na deonici leve trake do Novog Sada, kako saznaje Blic, budu okončani za 15 do 18 meseci, a u budžetu ima 250 miliona evra, koliko staje izgradnja te deonice autoputa.

List navodi, međutim, da se čeka rasplet tajnih pregovora o raskidu koncesionog ugovora između Vlade Srbije i austrijskog konzorcijuma "Alpina-Por". Navodi se da je samo pitanje dana kada će biti potpisan sporazumni raskid ugovora.

"Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić neće davati izjave o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora dok ne budemo imali konačan sporazum", rekao je za Blic Dinkićev savetnik Nikola Papak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Vlada stoji iza sporazuma s Rusima

Izvor: Mondo, 18.Avg.2008

Vlada Srbije stoji iz svih stavova energetskog sporazuma koji je potpisan sa Rusijom, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković. Za završetak radova na Koridoru 10, uključujući i beogradsku obilaznicu, potrebno oko dve milijarde evra. Država može da preuzme obaveze za finansiranje tog projekta,...

Nastavak na Mondo...

Sredstva za Koridor 10 će biti obezbeđena

Izvor: RTS, 18.Avg.2008

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je uverenje da će sredstva za završetak svih krakova Koridora 10 biti obezbeđena. ."Mi za sada koristimo sredstva koja su već bila bilansirana i nastojaćemo da dodatna sredstva preusmerimo iz NIP-a na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.