Obezbeđen novac za povezivanje staža

Izvor: Šumadija Press, 03.Jul.2015, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđen novac za povezivanje staža

Za oko 13.000 ljudi iz preduzeća koja odlaze u stečaj i koja treba da se privatizuju biće povezan staž, a za te namene je izdvojeno oko 3,5 milijardi dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da je država potreban novac opredelila iz budžeta za ovu godinu, tako da nema potrebe za rebalans budžeta zbog toga.

Zaposlenima će biti obezbeđen socijalni program, a ostali koji ostaju u tim preduzećima moći će da nađu >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << svoje mesto i šansu i kod novog vlasnika tih preduzeća – rekao je Stevanović na RTS-u.

Kako je objasnio, svi radnici, kao i bivši zaposleni u preduzećima koja odlaze u stečaj u 2015. imaće pravo na povezivanje radog staža.

Poziv za stečajne upravnike

Agencija za privatizaciju raspisala je otvoreni postupak javne nabavke za usluge stručnjaka koji će u njeno ime i pod njenim nadzorom obavljati poslove stečajnog upravnika. Okvirni sporazum se zaključuje na period od dve godine, a Agencija može produžiti važenje sporazuma za još jednu godinu.

Svi zainteresovani ponuđači mogu preuzeti konkursnu dokumentaciju na internet stranici Agencije za privatizaciju www.priv.rs i na portalu Uprave za javne nabavke http://portal.ujn.gov.rs/. Ponude se podnose na adresu Agencije za privatizaciju, Terazije 23 u Beogradu, do 3. avgusta 2015. godine do 12 časova.

Pravo na povezivanje radnog staža imaće takođe svi zaposleni iz preduzeća u procesu privatizacije i onih koja odlaze u stečaj, koji su stekli uslov za penziju, a ne mogu da ostvare to pravo jer im u nekom periodu nije plaćan radni staž – dodao je Stevanović.

Govoreći o situaciji u preduzećima u restrukturiranju, on je naveo da je otvoreno 13 predstečajnih postupaka koji uvode preduzeća u stečaj i najavio da očekuje da će poverioci početi da pokreću stečaj i u preostalih 30-ak preduzeća.

Stevanović je istakao da mali broj tih preduzeća nije blokiran. Od ukupno 43 preduzeća, kako je naveo, najviše pet njih nije blokirano, odnosno ta preduzeća nisu uspela da pribave dokumentaciju i nisu stekla uslove za objaljivanje javnog poziva za proces privatizacije i moraće da idu u stečaj.

Prema njegovim rečima, do sada je 16 preduzeća dostavilo novu procenu vrednosti kompanije i za njih se već sledeće nedelje očekuje da će biti objavljeni javni pozivi.

Ministar privrede Željko Sertić, govoreći o regulisanju radnog staža za radnike firmi koje su otišle u stečaj, objasnio je da se taj novac već nalazi u budžetu i da će država prebaciti sredstva PIO fondu. On je procenio da će na ovakav način oko 7.000 radnika biti obezbeđeno i da je za to je potrebno blizu četiri milijarde dinara, tako da će biti dovoljno sredstava.



– Važno je da se omogući radnicima preduzeća, koja ove godine odlaze u stečaj, da dobiju prava jer veliki broj radnika nema povezan staž, a značajan broj radnika u preduzećima u privatizaciji ne mogu da ostvare pravo na penziono osiguranje, jer im nije uplaćena godina, dve ili tri staža
– ukazao je Sertić.

Nastavak na Šumadija Press...






Povezane vesti

Hoće li Kraljevo postati grad bez radnika

Izvor: B92, 03.Jul.2015

Vlada Srbije obezbedila je 3,5 milijardi dinara za povezivanje staža oko 13 hiljada radnika iz preduzeća koja odlaze u stečaj i koja treba da se privatizuju...Prvi krug prodaje za više od deset preduzeća iz postupka privatizacije biće obavljen za nedelju dana najavljuju iz ministarstva privrede...Hoće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.