Obeleženo pet vekova manastira Krušedol

Izvor: S media, 12.Avg.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo pet vekova manastira Krušedol

Svetim liturgijama i velikim crkveno-narodnim saborom, danas je svečano obeležena 500. godišnjica manastira Krušedol, fruškogorske svetinje koja je vekovima bila verski, kulturni i politički centar Srba preko Save i Dunava.

Pred više hiljada vernika i gostiju pristiglih iz svih krajeva Srbije, kao i iz Republike Srpske, Crne Gore i drugih delova srpskog duhovnog prostora, svetu arhijerejsku liturgiju na bini u manastirskoj porti služio je mitropolit crnogorsko-primorski >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Amfilohije, uz sasluženje 14 episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Posle bogosluženja, kojem su prisustvovali predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i članovi pokrajinske vlade, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin i drugi ugledni gosti, izaslanik patrijarha Pavla, mitropolit Amfilohije, je istakao da "ovaj sabor nije samo današnji nego traje pet vekova".

Prenoseći blagoslov patrijarha Pavla, mitropolit je čestitao episkopu Vasiliju, sveštenstvu i vernicima Sremske eparhije ovaj veliki praznik i naglasio da i za buduća pokoljenja manastir Krušedol bude mesto "gde će se javljati lice i slava božja i gde će se nove generacije "osvećivati svetlošću istine božje i bogopoznanja".

Vladika Vasilije je podsetio na istorijat svetinje, koju je početkom 16. veka osnovao vladika Maksim (DJordje) Branković i zahvalio svima koji su pomogli kako u gradjenju tako i u obnovama manastira više puta rušenog i pljačkanog tokom pet vekova postojanja.

Epsikop sremski je potom saopštio odluku Svetog arhijerejskog sinoda i predao Orden Svetog Save prvog reda, visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve kojim je manastir Krušedol odlikovan za vekovni doprinos očuvanju vere i duhovnom uzrastanju srpskog naroda.

Za materijalnu i drugu pomoć u najnovijoj obnovi manastira, najveće priznanje Sremske eparhije, Orden Svetog Arsenija Sremca dobili su Vlada Srbije, Izvršno veće Vojvodine, Ruska pravoslavna crkva i Rumunska pravoslavna crkva.

Primajući orden iz ruku episkopa Vasilija, Pajtić je istakao da je to za njega izuzetno velika čast jer je on vernik.

"Verovati i vladati nije moguće u isto vreme, jer onaj ko veruje zna da će mu suditi i bog i vreme i ljudi. Onaj ko veruje taj vidi da narod ne bira vladara nego vodju i ne bira gospodara nego slugu", rekao je Pajtić.

On je dodao da će pokrajina i ubuduće pomagati manastir jer time "mi Krušedolu vraćamo dug, ali nikad mu ne možemo vratiti onoliko koliko je on nama dao".

Orden Svetog Maksima Brankovića dodeljen je Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika, a Orden Svete majke Angeline, koja je i manastirska slava, dobile su tri majke iz eparhije koje imaju troje ili više dece.

To odlikovanje, kao simbol mnogorodstva i prosperiteta srpskog naroda dobile su Branka DJurdjević iz Indjije, Vera Spasojević iz Jarka, kod Sremske Mitrovice, i Branislava Barišić iz Batajnice.

Centralna svečanost povodom pet vekova postojanja najznačajnijeg srpskog manastira na Fruškoj gori, planini koja je zbog mnogobrojnih svetinja izgradjenih proteklih stoleća na njenim padinama prozvana srpskom Svetom gorom, završena je bogatim kulturno-umetničkim programom.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.