Obeleženo 80. godina Miodraga Pavlovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 80. godina Miodraga Pavlovića

BEOGRAD - U Srpskoj književnoj zadruzi danas je obeležena 80. godišnjica rođenja poznatog pisca Miodraga Mije Pavlovića o kome su, sa puno topline, neposredno i prijateljski govorile njegovi saborci po peru i književni kritičari.

Glavni i odgovorni urednik SKZ Marko Nedić podsetio je da je od više od 80 knjiga Pavlović u Zadruzi objavio 10, među kojima i prvu esejističku knjigu "Rokovi poezije" (1958) i znamenitu "Antologiju srpskog pesništva" (1964) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je doživela osam izdanja.

Klasik naše književnosti, Pavlović je preveden na brojne evropske jezike, a o njegovom delu napisano je niz knjiga. Prema podacima Narodne biblioteke Srbije, Pavlovićev roman "Besovski vrtlozi" nalazi se pri samom vrhu čitanosti u bibliotekama, istakao je Nedić.

U nadahnutoj zdravici slavljeniku upravnik biblioteke Matice srpske Miro Vuksanović rekao je da srpska književnost nema pisca koji je kao Miodrag Pavlović, na samom vrhu sjedinio poetsko i intelektualno, antologijsko i kazivačko, esejističko i prevodilačko, putopisno i inostrano.

"Doktorskim znanjem odlučio je da nam daje reči umesto pilula, koji zdravlje srpske književnosti pazi od 1952. godine i ne prestaje da to radi", rekao je Vuksanović.

Knjiga "87 pesama" otvorila mi je neko drugo nebo, rekao je Radovan Beli Marković, a Vasa Pavković napomenuo je da je iz Pavlovićevih eseja mnogo više naučio nego dok je studirao.

"Ovo je bila moja lična potreba da se sa prijateljima vidim u Zadruzi, jer posle 80. čovek ne zna koji su mu rokovi dati. Zadruga se nalazila u prilici da pomogne piscima kad im je bilo teško, jer nisu imali gde da objavljuju. I moji "Besovski vrtlozi" su pre nego što su izašli u SKZ, bili odbijeni. Želeo sam da ovim gestom odam poštovanje toj kući", rekao je slavljenik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.