Obeleženo 40. godina stvaralaštva Danice Vujkov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2018, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 40. godina stvaralaštva Danice Vujkov

U Gradskoj biblioteci obeleženo je 40. godina umetničkog stvaralaštva književnice i novinarke Danice Vujkov. Prijatelji sa kojima je otkrivala nove svetove poklonili su joj povelju za životno delo, a ona njima delo "Odraz Univerzuma", zbir kritika, recenzija i eseja kojima je oplemenila književnu scenu.

Danica Vujkov piše prozu, poeziju književnu i likovnu kritiku.

Niz televizijskih reportaža objedinjuje put ka istraživanju i kasnije priređivanju nedovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << analiziranih pesama Milice Stojadinović Srpkinje, objavom izabranih dela Koste Trifkovića njen je način da se otkrije stvaralački i životni put zaboravljenog putopisca i pesnika.

Kritički odnos prema društvu sa aspekta pobunjenog čoveka na temeljima najboljeg: iz tradicije filozofa Nikolaja Berđajeva, ali i mnogo ranije iz knjige "Proces" Alberta Kamija, koju je pronašla u očevoj biblioteci, sve to bio je korak introspekcije.

Danica Vujkov je prvu knjigu objavila godine 1978. pod naslovom "Noć kao znak".

Prema rečima Florike Štefan, nastup na književni tron u izdanju Matice srpske, bio je šokantan i izazovan. Svojim perom sada ispisuje prozni kolaž sa radnim naslovom "Lelujanje lišća."

Književni trezor Danice Vujkov prema rečima pisca Milutina Pavlova, prepoznajemo u lavirintima njene proze.

Danica Vujkov u Gradskoj biblioteci odabrala je niz eseja, recenzija kritika i pisama objedinivši ih u snažan izbor sa naslovom "Odraz univerzuma".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.