Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta

Kod sela Adaševci u Sremu danas je obeležena 65. godišnjica proboja Sremskog fronta, operacije kojom su počele završne borbe za oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. Ministar odbrane Dragan Šutanovac

"Obeležavanje ove bitke na današnji dan nije puko prisećanje na jednu od slavnih bitaka, već poštovanje temelja i principa savremenog sveta. Srbija želi da ratovi i razaranja budu prošlost i da gradimo zajedničku budućnost sa svim susedima i evropskom porodicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naroda, koja je zasnovana na ravnopravnosti i međusobnom razumevanju", rekao je na ceremoniji ministar odbrane Srbije Šutanovac.

Ministar je prethodno položio venac na spomen obeležje u Adaševcima. Vence su položili i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Bugarske, Crne Gore, Makedonije i Nemačke, prvi put od Drugog svetskog rata.

Predsednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) Slavko Popović rekao je da "zlonamerni pokušavaju da omalovaže značaj proboja Sremskog fronta", tvrdeći da je to izmišljeni front koji nije bio potreban.

"Pritom zaboravljaju da je rovove obilazio i fildmaršal Harold Aleksander i tada rekao da je ovo deo savezničkog fronta koji povezuje Crvenu armiju i saveznike na Apeninima", rekao je Popović.

Borbe na Sremskom frontu trajale su od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine. Tokom borbi poginulo je 13.500 boraca NOR-a, 1.100 vojnika Crvene armije, oko 600 bugarskih partizana i oko 200 Italijana koji su se borili na strani NOR-a.

S druge strane, poginulo je oko 30.000 nemačkih vojnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.