Obeležena godišnjica boja na Mišaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica boja na Mišaru

MIŠAR -

U selu Mišar kraj Šapca danas je obeležena 204. godišnjica boja na Mišaru, jedne od najznačajnijih pobeda ustanika tadašnje Srbije nad oružanim snagama Otomanskog Carstva.

Tradicionalnu državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca na Spomenik mišarskim junacima organizovali su Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i opštinom Šabac.

Vence su položili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, Grada Šabac i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije venac je položila delegacija koju je predvodio načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general major Dragan Kolundžija.

Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog Carstva.

Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su odneli pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

Opevan u drevnim epskim junačkim pesmama, boj na Mišaru vremenom je postao deo nacionalne istorije i mitologije čuvajući na taj način sećanje na mišarske junake i veliku pobedu nad Turcima koju su ostvarili.

U centru sela Mišar kod Šapca 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne 100. godišnjice boja na Mišaru, podignut je spomenik, podseća se u saopštenju.

Podignuto je, u narednom periodu, i zdanje muzeja sa postavkom koja prikazuje sam boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike ove velike bitke, kao i njegove posledice.

Povodom obeležavanja jubilarne 200. godišnjice boja na Mišaru, 2006. godine, Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa gradom Šapcom omogućilo je sveobuhvatnu obnovu samog spomenika, zdanja muzeja, kao i seoske škole u Mišaru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obeležena 204. godišnjice boja na Mišaru

Izvor: TV Avala, 13.Avg.2010

U selu Mišar kraj Šapca u petak je obeležena 204. godišnjica boja na Mišaru, jedne od najznačajnijih pobeda ustanika tadašnje Srbije nad oružanim snagama Otomanskog Carstva.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.