Obeležena godišnjica Boja na Mišaru

Izvor: B92, 13.Avg.2017, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica Boja na Mišaru

Polaganjem venaca na spomenik mišarskim junacima je obeležena 211. godišnjica najznačajnije pobede ustanika u Prvom srpskom ustanku.

Vence na spomenik položilii su predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Vojske Srbije, lokalne samouprave i zadužbinskih društava.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je prisutnima na "obavezu da se sećamo i preispitujemo" šta je Srbiji donela pobeda na mišarskom polju.

"Neverovatna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potreba za slobodom uz umešnost su doveli da se izvojejuje najveća pobeda, koja je obeležila budućnost Srbije. To što su uradili mišarski junaci i Karađorđe je primer za sve nas i obaveza da se sećamo. Mi se u Šapcu i sećamo i preispitujemo da li je pobeda vredela i da li mi živimo zbog nje slobodno u modernom dobu. Danas moramo takođe da osvajamo slobodu na druge načine", rekao je Zelenović.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković podsetio je da to ministarstvo izdvaja značajna sredstva za očuvanje tradicije oslobodilačkih ratova.

"Vlada Republike Srbije maksimalno je posvećena dostojanstvenom sećanju na sve istorijske događaje. Narod koji ne poštuje istoriju ne može graditi ni budućnost koju želi. Mi (Ministarstvo) godišnje izdvajamo 70 miliona dinara za održavanje memorijalnih centara i vojničkih groblja, i isto toliko novca za programe i projekte udruženja za poštovanje tradicija oslobodilačkih ratova", rekao je Stanković.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku stara se o 600 vojničkih groblja u Srbiji kao i o srpskim grobljima u 42 zemlje.

Boj na Mišaru, prema podacima Austrougarske, odlučilo je Karađorđevo znanje o fortifikacijskim objektima i konjica popa Luke Lazarevića.

U boju je učestvovalo 9.000 srpskih boraca i 40.000 turskih boraca predvođenih Sulejman-pašom Skopljakom.

U samom boju i kasnijem povlačenju ubijeno je 12.000 turskih vojnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.